Fenomenul meteo care a lovit Europa. Meteorologii nu s-au mai întâlnit cu așa ceva în istorie
Europa a fost lovită anul acesta de o mulțime de fenomene meteo neașteptate, care au scris noi pagini de istorie. Astfel, serviciile naționale de meteorologie au transmis că luna trecută a fost cea mai caldă lună septembrie înregistrată vreodată în istoria mai multor țări de pe continent. Specialiștii au rămas uluiți.
Fenomenul meteo unic în istorie
Luna septembrie a fost cea mai caldă din istorie, iar datele vin să întărească cele spuse de specialiști. Astfel, duminică, 1 octombrie serviciile naționale de meteorologie au venit să confirme acest lucru. A fost luna cu cele mai ridicate temperaturi înregistrată vreodată în Franța, Belgia, Polonia, Austria și Elveția.
Potrivit serviciului francez Meteo-France, temperatura medie de luna trecută a fost de 21,5 grade Celsius, cu aproximativ 3,5 grade peste normal. Această cifră a fost cea mai mare pentru prima lună de toamnă din toată istoria observațiilor, care a început să fie efectuată din 1900. Recordul anterior fusese în anul 1949, atunci când temperatura medie a fost de 20,3 grade Celsius.
Belgia, Germania, Polonia, Austria și Elveția se înscriu și ele pe listă
Anul 2023 continuă să stabilească recorduri în Europa sub efectul încălzirii globale. Luna septembrie a fost cea mai fierbinte măsurată vreodată și în Germania, Polonia, Belgia și chiar Elveția, iar peninsula Iberică se confruntă chiar și acum cu un val de căldură neobișnuit pentru perioada în care ne aflăm.
Astfel, meteorologii din Polonia, la rândul lor, au anunțat că în ultimii 100 de ani nu a existat un septembrie atât de fierbinte în țară.
Constatarea este similară pentru septembrie și în Germania, cu 3,9°C mai cald decât perioada de referință, în timp ce Elveția a arătat cu 3,8 °C peste normă. În Austria, institutul GeoSphere Austria a raportat 3,2°C peste perioada de referință în câmpie și 4,2°C în munți.
Institutul Meteorologic Regal din Belgia a transmis și el un record național. ”Septembrie a fost mai cald decât iulie și august. Acest lucru nu s-a mai întâmplat din 1961. Belgia nu a avut niciodată un septembrie atât de cald”, a spus un purtător de cuvânt al institutului.
Citește și: Meteorologii ANM au anunțat prognoza meteo pentru octombrie. Când lovesc ploile în România?
Spania și Portugalia încă se coc
Cele două țări din Peninsula Iberică s-au confruntat cu vreme extrem de caldă pentru perioada în care ne aflăm, în acest weekend. În unele părți ale Spaniei, temperaturile a ajuns până la 35 de grade Celsius, valorile depășind normalul cu 5 până la 15 grade.
Locuitorii Portugaliei se confruntă și ei cu temperaturi de pește 30 de grade, care vor dura până marți, 3 octombrie.
Citește și: Meteorologii Accuweather au anunțat când vine iarna în România. În București ninge mult mai repede