Fenomenul meteo care a apărut în România în această perioadă. Ce este curentul jet și cum influențează vremea

de: Ștefan R. Apostol
12 10. 2023

Schimbările termice din ultimele zile, anunțate de ANM, ar putea influența considerebil temperaturile din această perioadă din an. Specialiștii vorbesc despre fenomenul meteo care a apărut în România în această perioadă, și anume curentul jet. Citește mai departe și află ce este și cum influențează vremea.

Luna octombrie și fenomenul meteo care a apărut în România în această perioadă

Deși suntem în ultima lună de toamnă, oscilațiile considerabile de temperatură pun mari probleme, mai ales celor cu afecțiuni cardiace.

Deși ANM anunța valori termice ceva mai scăzute, pe alocuri valorile termice au fost peste media anuală a perioadei în care ne aflăm.

Află detalii: Temperaturi fără precedent în Spania. S-au închis mai multe școli, incendiu uriaș de vegetație

În acest context, specialiștii trag un semnal de alarmă, vorbind despre fenomenul meteo care a apărut în România în această perioadă, și anume curentul jet. În același context, meteorologii explică, de fapt, ce este curentul jet și cum influențează vremea.

Conform specialiștilor, curentul jet este un nucleu de vânturi puternice la aproximativ 8-7 km deasupra suprafeței Pământului, care suflă de la vest la est. Curentul jet curge la mare înălțime și provoacă modificări ale vântului și presiunii la acest nivel.

Experții explică ce este curentul jet și cum influențează vremea

Conform experților, acest fenomen afectează lucrurile mai aproape de suprafață, cum ar fi zonele de presiune înaltă și joasă.

Fenomenul, mai spun meteorologii, ajută la formarea vremii pe care o vedem în aceste zile și care va apare în zilele următoare, cu valori termice peste media lunii în care ne aflăm.

”Uneori, la fel ca în cazul unui râu care se mișcă rapid, mișcarea jet stream-ului este foarte dreaptă și lină.

Cu toate acestea, mișcarea sa poate să se îndoaie și să facă bucle, precum meandrele unui râu.

Acest lucru va încetini lucrurile, făcând ca zonele de joasă presiune să se miște mai puțin previzibil.”

Citește despre: Prognoza meteo actualizată până în noiembrie. Schimbări radicale ale vremii, meteorologii au făcut anunțul

De asemenea, curentul cu jet poate schimba intensitatea unei zone de presiune scăzută. Acesta acționează un pic ca un aspirator, aspirând aerul din partea superioară și făcându-l să devină mai intens, scăzând sistemul de presiune.

Cu cât presiunea este mai scăzută în cadrul unui sistem, în general, cu atât vântul este mai puternic și rezultatul este mai furtunos.

Pe de altă parte, un curent cu jet mai lent și mai îndoit poate face ca zonele de presiune mai ridicată să preia controlul, ceea ce aduce, de obicei, vreme mai puțin furtunoasă, vânturi ușoare și cer uscat.

Descoperă și: Când vine vremea rea în România. Meteorologii ANM au anunțat prognoza meteo pentru patru săptămâni

Curentul jet și cauza apariției fenomenului

După cum bine se știe, Pământul este împărțit în două emisfere, iar aerul se deplasează constant pentru a răspândi căldura și energia de la ecuator la poli.

Specialiștii vorbesc despre trei grupuri mari, sau celule, din fiecare emisferă, care ajută la circulația acestui aer în cea mai joasă parte a atmosferei, troposfera.

”Curentul cu jet există în mare parte datorită unei diferențe de căldură, care în emisfera nordică înseamnă aer rece în partea nordică a curentului cu jet și aer cald în sud.

Anotimpurile afectează, de asemenea, poziția curentului cu jet. În timpul iernii, există o diferență de temperatură mai mare între ecuator și poli, astfel că jet stream-ul este mai puternic și trece deasupra zonelor.”, mai spun meteorologii.

Vezi și: Iarnă în plină toamnă, în România! E val de aer polar, prognoza meteo până la final de octombrie

Din acest motiv, vremea tinde să fie mai umedă, mai spun specialiștii. Invers este valabil vara, când diferența de temperatură tinde să fie mai mică.

Poziția curentului cu jet ajunge de obicei la nordul Europei și avem parte de vreme mai calmă și mai uscată.