Fenomenul macabru de pe litoralul românesc. Ce s-ar putea să vezi dacă mergi la mare vara aceasta

de: Ștefan R. Apostol
03 06. 2022

Efectele războiului dus de Rusia în Ucraina nu are doar conotații socio-economice, ci și ecologice. În ultima perioadă activiștii de mediu avertizează asupra dezastrului ecologic produs de sonarele și bombele aruncate în Marea Neagră. Este vorba de un număr impresionat de delfini găsiți morți, sau răniți. Majoritatea au ajuns pe țărmurile țărilor cu ieșire la Marea Neagră, inclusiv România.

Dezastrul ecologic produs de războiul ruso-ucrainean

Războiul din Ucraina nu provoacă doar suferințe umane incalculabile. Natura și viața animală din imediata vecinătate a câmpului de luptă sunt, de asemenea, grav afectate de violență.

Oamenii de știință raportează mii de delfini morți în Marea Neagră de când a început războiul, relatează The New York Times.

Acestea ajung în largul coastelor Mării Negre din Ucraina, Bulgaria, România sau Turcia. Mii de delfini au fost găsiți morți de la începutul războiului, în februarie, iar cauza nu este certă.

O anchetă amănunțită este în prezent imposibilă în sudul Ucrainei, unde se duc lupte crâncene. Este evident că violența războiului se află, direct sau indirect, la originea excesului brusc de mortalitate.

Bombardamentele în apropierea țărmului și a zonelor de hrănire a delfinilor, petrolul de pe navele scufundate și substanțele chimice deversate de la muniții.

Studii din Ucraina, Bulgaria și Turcia indică faptul că acestea ar putea face ravagii asupra biodiversității marine. „În plus, navele militare și utilizarea sonarelor pot dezorienta delfinii din apropiere”, spune ucraineanul Ivan Rusev, cercetătorul în domeniul mediului.

„Vedem delfini cu arsuri de la bombe sau explozii de mine”

Declarațiile dramatice îi aparțin aceluiași cercetător ucrainean Ivan Rusev, care mai spune că „și-au pierdut orice simț al direcției și, prin urmare, nu pot căuta hrană”.

Cercetătorii turci au raportat un număr semnificativ mai mare de delfini care au sfârșit în plasele de pescuit în luna martie. „Este cunoscut faptul că prezența sporită a navelor și a sonarelor reprezintă o amenințare majoră pentru aceste animale”, au spus aceștia, utilizarea ecolocației.

Marina rusă controlează Marea Neagră în largul coastelor Ucrainei. Navele ucrainene nu au acces. Înainte de război, biodiversitatea din Marea Neagră era monitorizată îndeaproape de o echipă de oameni de știință, formată din zece avioane și șase nave.

La acea vreme, marea adăpostea peste 253.000 de delfini. Temerea activiștilor este că războiul va avea un impact puternic asupra populației de delfini și a altor viețuitoare marine din zonă.

Întreaga biodiversitate din Marea Neagră, chiar și aproape de țărmul românesc ar putea avea de suferit din acesată cauză. Inclusiv cercetătorii români trag semnale de alarmă asupra acestui aspect, dar pentru moment nu există niciun rezultat pozitiv.