Fenomenul înfiorător care a apărut în nordul Capitalei. Nicăieri pe Planetă nu a mai fost atât de crunt
Fenomen îngrijorător: nordul Capitalei a fost în noaptea de Ajun unul dintre cele mai poluate locuri de pe Pământ. Explicația Gărzii de Mediu.
Fenomen în nordul Capitalei, în noaptea de Ajun
Datele privind media poluării în lume, în anul 2020, arată că Bangladesh a fost cea mai poluată țară, cu un indice al calității aerului de 165. Datele furnizate de aparatura specială arată că poluarea a atins la Otopeni, lângă Capitală, cote mai mari decât în statul cunoscut ca fiind cel mai poluat din lume. În noaptea de Ajun, indicele a ajuns la 173.
Platforma Aerlive a depistat depășiri de până la 100 de migrograme pe metru cub în zonele Piața Romană și Iuliu Maniu, ceea ce înseamnă de patru ori mai mult decât limita admisă.
Reprezentanii Gărzii de Mediu spun că au depistat, de asemenea, depășiri ale cantității particulelor PM10 la 3 stații din București. În schimb, acestea nu au fost semnificative. Oficialii transmit că, probabil, o cauză ar fi încălzirea locuințelor pe bază de lemne în zonele respective.
Nivelul de poluare, de 10 ori mai mare, în martie, în București
Rețeaua națională și rețelele independente de monitorizare a calității aerului au înregistrat depășiri record ale poluării, în martie, în București. O ceață groasă de praf a învăluit orașul. Pentru poluarea cu praf foarte fin amestecat cu diverse substanțe s-au efectuat depășiri de 900 – 1000% peste maximele admise.
Vorbim despre particule periculoase, care înseamnă că ele nu sunt filtrate de către creier și pun viața în pericol atât a persoanelor până în 15 ani, care au un sistem respirator mai fin, dar și a persoanelor în etate. De altfel, în România, maximele admise au fost depășite constant în ultimii ani, București ajungând să fie una dintre cele mai poluate capitale din Uniunea Europeană.
Partea cea mai gravă este că în toate rapoartele Comisiei Europene a fost stipulat, în mai multe rânduri, că autoritățile de la noi din țară iau măsuri prea puține sau chiar deloc spre ameliorarea acestei situații. Ne referim aici atât la extinderea spațiului verde, cât și la încercarea de a renunța la arderea gunoaielor, pentru că asta ar fi principala cauză, dincolo de traficul intens.
„Nu gunoaiele sunt principalul vinovat. Trebuie să înțelegem cu toții că această poluare este dată de trafic, de arderile de la centralele personale de încălzire. Noi estimăm că undeva la 70% este dată de trafic, undeva la 20% centralele și 5% să spunem ce se mai arde, ce șantiere mai sunt”, a explicat Dan Trifu, președinte Eco-Civica, pentru B1TV.