Fenomenul incredibil care va avea loc pe cer în 21 decembrie. Nu vei mai vedea niciodată asta în România

de: Ștefan R. Apostol
24 11. 2020

Fenomenele astronomice sunt unele din cele mai spectaculoase, spun specialiștii. Un astfel de eveniment este rar, dar atunci când se întâmplă, devine motiv ca specialiștii să cerceteze imensitatea spațiului cosmic. O ”stea de Crăciun” spectaculos de rară va putea fi văzută pe cer în decembrie. Tot atunci două lumi se vor alinia. Este vorba de Jupiter și Saturn care  vor arăta ca o ”planetă dublă” pentru prima dată din Evul Mediu.

Marea conjuncție dintre Jupiter și Saturn

Specialiștii spun că această conjucție dintre Jupiter și Saturn nu s-a mai întâmplat din Evul Mediu. Specialiștii mai spun că, în realitate, nu vor fi aproape deloc.

Gândiți-vă la distanța de la Pământ la Soare. Astronomii pentru a măsura distanțele de la Soare la Pământ folosesc o unitate astronomică.

Cu ajutorul aceleiași unități, măsoară și distanțele în vastitatea sistemului solar.

Momentul 21 decembrie 2020 reprezintă, spun astronomii, în decembrie, cea mai importantă aliniere, foarte strânsă, a celor două planete

Data de 21 decembrie este punctul culminant al acestei alinieri.

În acel moment, cele două planete vor fi în constelația Capricorn, în partea joasă spre orizontul de sud-vest și separate de doar 0,1 grade.

Aceasta va fi cea mai apropiată conjuncție dintre cele două din anul 1623, din Evul Mediu.

Specialiștii mai spun că, premergător acestui moment unic, vor mai avea loc câteva evenimente importante.

În serile de 16 și 17 decembrie 2020, semiluna se va alătura lui Jupiter și Saturn, generând o priveliște uimitoare în amurgul sud-vestic al Terrei.

Conform datelor statistice, astronomii spun că aceste conjuncții mari apar în mod regulat, aproximativ la fiecare 20 de ani.

Acest lucru se datorează efectului combinat al perioadei orbitale de aproximativ 12 ani al lui Jupiter și al perioadei orbitale de aproximativ 30 de ani a lui Saturn.

Pe măsură ce călătorește în jurul Soarelui, Jupiter trece pe lângă Saturn, care orbitează mai lent, într-un model oarecum regulat de 20 de ani.

Jupiter și Saturn s-au aliniat ultima dată într-o mare conjuncție în mai 2000.

Personajele principale în decembrie 2020

După această conjuncție din 21 decembrie 2020, cele două planete vor părea că-și schimbă pozițiile, pe măsură ce Jupiter va depăși Saturn.

Jupiter va progresa spre est și se va îndepărta din ce în ce mai departe de Saturn de-a lungul acestui deceniu, spun astronomii.

După acest moment, cele două planete se vor apropia una de alta până în anii 2030, ajungând din nou la conjuncție în noiembrie 2040.

Dincolo de aceasta, conjuncțiile dintre cele două planete gigantice vor mai avea loc în aprilie 2060, martie 2080 și septembrie 2100.

Astronomii folosesc cuvântul conjuncție pentru a descrie întâlnirile de planete și alte obiecte de pe cupola cerului nostru.

Specialiștii folosesc termenul de mare conjuncție pentru a descrie întâlnirile celor mai mari două lumi din sistemul nostru solar..