Fenomenul Gloria. Apariția bizară surprinsă în munții României

de: Ioana Bucur
24 09. 2020

În timp ce admirau plafonul de nori format în munții Ceahlău, turiștii au observat o siluetă uriașă, ce părea înconjurată de o aură. Apariția bizară a fost filmată și fotografiată de nenumărate ori, iar imaginile au ajuns și la specialiști. Ce spun aceștia despe fenomenul din munții României?

Apariție bizară în munții României. Cum descriu martorii fenomenul Gloria?

O femeie a fotografiat o apariție bizară în timpul unei drumeții pe Vârful Toaca din masivul Ceahlău. Turista filma plafonul de nori când, în față, i-a apărut o siluetă uriașă ce părea înconjurată de o aură colorată. Neînțelegând ce vede, la un moment dat, femeia și-a ridicat brațul, în semn de salut. Potrivit acesteia, siluata de pe cer i-a răspuns cu același gest.

După ce au studiat imaginile, specialiștii nu au fost deloc surprinși. Aceștia au explicat că apariția din munți este, de fapt, un fenomen foarte rar, numit „Gloria”, ce apare când o persoană stă pe un  un vârf de munte cu soarele în spate, iar în faţă are un plafon de nori. Astfel, umbra se reflectă în ceaţă şi este încadrată de un curcubeu.

Fenomenul Gloria, una dintre cele mai spectaculoase iluzii ale naturii

Fenomenul Gloria este unul dintre cele mai spectaculoase din natură, dar este și foarte rar. Pentru a se forma, trebuie îndeplinite câteva condiții clare: o persoană, aflată pe un vârf de munte, înconjurat de ceață sau de nori, cu soarele în spate și aproape de linia orizontului. „Umbra” rezultată pare a fi o siluetă uriașă, fantomatică, înconjurată de un halou auriu sau asemănător curcubelului, ce va imita toate mișcările observatorului.

Fenomenul Gloria (sursa: Facebook/Zbor peste Munții României)

Fenomenul Gloria mai este cunoscut și ca „Brocken”, după vârful din munții Hartz, situați în nordul Germaniei. Acolo a fost întâlnit, întâia oară, în anul 1700. Chiar și astăzi, turiștii vizitează zona, sperând să se întâlnească cu fenomenul sau cu vrăjitoarele și demonii despre care legendele locale spun că ies la lumină an de an, în noaptea Valpurgiei, pe 30 aprilie.

De ce se formează silueta fantomatică pe cer  

Cu toate că unii numesc fenomenul Gloria o apariție divină, adevărul este că mecanismul din spatele siluetelor de pe cer este cât se poate de pământească. În condițiile potrivite, umbra observatorului va fi proiectată în ceață. Lumina soarelui este reflectată înapoi pe ea, de picăturile de apă din ceață. Astfel, se formează nimbul colorat din jurul umbrei. Silueta pare că se mișcă după propria voință din cauza vântului ce deplasează ceața.

Este posibil ca fenomenul Gloria să fie în spatele numeroaselor aparițiilor unor înger sau sfinți în zone izolate, aflate la altitudini mari, ce au dat naștere legendelor din întreaga lume.