Fenomenul fără precedent care a luat amploare în alimentația românilor. Totul este determinat de frica de virus

de: Ștefan R. Apostol
17 08. 2020

Pandemia coronavirusului s-a schimbat foarte mult în ceea ce privește viața modernă, cum lucrăm, socializăm și chiar cum mâncăm. A lua masa în oraș este o amintire îndepărtată. Însă din punct de vedere nutrițional, oamenii nu au prosperat exact în fața pandemiei.

Fenomenul fără precedent care a luat amploare în alimentația românilor

Înainte de a veni COVID-19, era din ce în ce mai clar că dieta avea o calitate și stare nutrițională groaznică, la nivel local și la nivel mondial. Odată cu pandemia, cercetătorii au început să studieze modul în care oamenii se hrănesc în timpul pandemiei și, deși nu există încă date solide, schimbările sunt evidente.

Fenomenul fără precedent care a luat amploare în alimentația românilor. Totul este determinat de frica de virus

„Oamenii mănâncă aproape fiecare masă acasă, ceea ce reprezintă o schimbare uriașă”, spune dr. Dariush Mozaffarian, cardiolog și decan al Școlii de Știință a Nutriției Tufts Friedman.

Prin necesitate, românii au început să gătească mai mult, traficul web către site-urile de gătit și rețete este în creștere, iar într-un sondaj, citat și de Știrile PRO TV, se arată că o treime dintre orăşeni au început să gătească mai des, iar în mare parte au început să-și cumpere produsele de la producătorii locali.

Totul este determinat de frica de virus

Este posibil ca o schimbare către gătitul la domiciliu, dacă persistă, ar putea duce la reducerea bolilor cronice legate de alimentație, cum ar fi bolile cardiovasculare, diabetul, hipertensiunea și obezitatea. O dietă sănătoasă este legată de o viață mai lungă, iar unul dintre cei mai mari predictori ai consumului unei diete sănătoase este mâncarea făcută acasă.

Alimentele din restaurant tind să fie destul de nesănătoase, există multe variații în funcție de restaurant și de ceea ce comandați, dar ofertele tipice de meniu din lanțurile mari, de exemplu, sunt bogate în sodiu, calorii, grăsimi saturate și zahăr. Gătitul vă pune controlul asupra ingredientelor care se termină în masa dvs.

Ceea ce a reușit studiul menționat anterior a fost să scoată în evidență faptul că, din ce în ce mai mulți tineri au renunțat la mâncărurile de tip fast-food, junk-food, și s-au reorientat către gătitul sănătos, acasă.

Experții subliniază că, la nivel populație lumii, orice îmbunătățire pe termen lung cauzată de gătirea crescută a mâncărurilor, acasă, este probabil să fie mică în comparație cu efectele negative asupra sănătății acestei crize. În afară de efectul devastator al coronavirusului propriu, ordinele de ședere la domiciliu limitează activitatea fizică, izolarea socială crește probabil singurătatea, care este legată de atacuri de cord și accident vascular cerebral, iar pierderea locului de muncă distruge accesul oamenilor la îngrijiri medicale.

Alimentele nesănătoase sunt de asemenea în circulație largă. Făina, zahărul, supele din conserve și alcoolul, nu tocmai bazele unei diete sănătoase, au crescut în vânzări, la nivel mondial, dar și la nivel local, în România, exponențial în timpul pandemiei.

Fenomenul fără precedent care a luat amploare în alimentația românilor. Totul este determinat de frica de virus

Oficialii din domeniul sănătății îndeamnă oamenii să meargă la cumpărături alimentare cât mai rar posibil, stimulând apelul la alimentele extrem de procesate, care durează mai mult decât în ​​stare proaspătă, dar care sunt încărcate cu zahăr, grăsimi și sare și legate de un risc mai mare de cancer.

Stresul pandemiei poate face, de asemenea, oamenii să dorească să consume cantități mari de dulciuri sau produse dulci făcute în casă, și să se axeze pe gustări procesate, deoarece alimente ca acestea pot compensa lipsa altor produse în această perioadă. Doar pentru că o masă este gătită acasă nu înseamnă că este sănătoasă, și nu toți au aceeași ocazie să pregătească mese cu ingrediente sănătoase,.

Julia Wolfson, profesor asistent de management și politici de sănătate la Școala de Sănătate Publică a Universității din Michigan, a efectuat un sondaj național, în Statele Unite, la adulții cu venituri mici pentru a afla cum afectează pandemia coronavirusului comportamentele lor alimentare și alegerile alimentare. Cercetările sale anterioare au descoperit că relația dintre gătitul mai frecvent și o alimentație mai bună este valabilă doar pentru gospodăriile cu venituri mai mari.

„Contează dacă aveți acces la legume și fructe proaspete sau dacă aveți venituri pentru a cumpăra alimente perisabile care sunt mai puțin procesate și mai puțin dense din punct de vedere energetic decât o mulțime de alimente mult mai stabile, la raft.” , a declarat Julia Wolfson.