Fenomenul extrem care acaparează Europa și poate ajunge și în România. A apărut zăpada de bere

de: Anca Lupescu
14 01. 2024

Un fenomen rar cunoscut sub numele de zăpadă de bere sau zăpadă industrială pare să fi avut loc în apropierea aeroportului Heathrow la începutul anului trecut, conform unui studiu.

Ce este zăpada industrială și cum apar

Imaginile de satelit arătau trei benzi mari și albe pe sol în unele părți din Surrey,  Marea Britanie, în ciuda condițiilor relativ uscate din zonă în acea perioadă. 

Zăpada, înregistrată pe 23 ianuarie 2023, a fost distribuită în apropierea facilităților industriale din sud-estul aeroportului Heathrow.

Te-ar putea interesa și: Testul optic care îți arată cât ești de perspicace. Ce culori au cuvintele din imagine, de fapt?

„Singura explicație reală ar fi că poluarea a declanșat căderea zăpezii”, a declarat Dr. Julian Mayes, un consultant independent în meteorologie și climă, care a observat zăpada și a elaborat studiul.

Zăpada industrială poate apărea atunci când umiditatea din aer condensează în jurul particulelor minuscule de poluare, formând, de exemplu, fulgi de zăpadă. 

Condițiile trebuie să fie perfecte, cu temperaturi suficient de scăzute și o cantitate abundentă de umiditate în atmosferă. Doar câteva cazuri au fost raportate în Marea Britanie.

„A început ca o dimineață înghețată”, a spus Mayes, care și-a amintit cum ceața înghețată împrejmuise satul West Molesey, din Surrey, unde locuiește. 

„Mi-am dat seama că era ceva mai mult decât îngheț.”

La o inspecție mai atentă, a realizat că zăpada era foarte uscată, asemănătoare cu „cocosul deshidratat”, și – spre deosebire de îngheț – părea să fi fost depusă pe suprafețe din partea de sus. 

Acest lucru a fost inițial șocant, a spus Mayes, pentru că zona era sub un front de presiune ridicată și nu se aștepta niciun fel de precipitații în acea perioadă.

Zăpada de bere – un fenomen cauzat de oameni

Un coleg i-a atras atenția asupra unei imagini de satelit a estului din Surrey, făcută în dimineața de 23 ianuarie, care arăta trei benzi asemănătoare unei căderi ușoare de zăpadă. 

Mayes a emis ipoteza că un vânt ușor a împins zăpada industrială spre nord-nord-vest, depunând-o de-a lungul acestor trasee.

Te-ar putea interesa și: Noi coduri portocalii şi galbene de vreme rea valabile pentru mai multe judeţe. Zonele afectate de ciclon

Imaginea de satelit a arătat și un nor trecător. Cu toate acestea, era „foarte puțin probabil” ca zăpada să fi fost formată de nori în modul mai tipic, a spus profesorul Giles Harrison, de la departamentul de meteorologie al Universității din Reading, care nu a fost implicat în acest studiu. 

Pentru ca zăpada obișnuită să fi căzut, un front atmosferic ar fi trebuit să avanseze prin zonă, iar nu exista nicio dovadă în acest sens.

Mayes a declarat că și alți factori, în afară de poluarea industrială din sursele de la sol, ar fi putut influența evenimentele din acea zi. Acestea includ posibilele urme de gheață lăsate în urma avioanelor care intrau și ieșeau din aeroport. Umiditatea provenită de la rezervoarele din apropiere ar fi putut, de asemenea, să aibă un efect.

Te-ar putea interesa și: Viscol istoric în România. Nu a mai fost atât de rău de aproape 70 de ani, câte județe au rămas izolate și fără curent

Fenomenul a fost raportat și în SUA. Un caz în 2014 în Amarillo, Texas, a fost atribuit aburilor proveniți de la mari centrale electrice, care s-ar fi transformat în zăpadă în aerul rece din februarie. 

„Oamenii care lucrează la centrale au observat asta de ani de zile”, a declarat la acea vreme un purtător de cuvânt al unei companii energetice locale pentru Amarillo Globe-News.