Fenomenul ciudat care se petrece cu Dunărea din cauza oamenilor. Cum s-a micșorat fluviul

de: Ștefan R. Apostol
15 05. 2020

Dunărea s-a redus cu 134 de kilometri în ultimele două secole din cauza activității umane, sugerează un raport lansat marți.

Fenomenul ciudat care se petrece cu Dunărea din cauza oamenilor

Un studiu internațional asupra zăcămintelor de sediment ale râului a arătat, de asemenea, că Dunărea a devenit până la 40% mai restrânsă de la mijlocul secolului al XIX-lea, a declarat biroul de mediu Bavaria.

Cum s-a micșorat fluviul

Raportul a constatat că modificările au fost cauzate de intervenții pentru îndreptarea fluxului râului, precum și de măsuri de protecție împotriva inundațiilor și de construcția barajului.

Aceste intervenții umane au însemnat că sedimentele nu mai pot curge prin delta Dunării și spre Marea Neagră. În schimb, depozitele au fost construite pe malurile râului, schimbându-și permanent forma. La o lungime de 2.850 de kilometri, Dunărea este al doilea cel mai lung râu din Europa, după Volta din Rusia.

Până în 2050, mai mult de jumătate din bazinele hidrografice în care apa pompată este folosit va putea observa scăderea fluxului râurilor, potrivit unui studiu publicat în revista Nature.

Fenomenul ciudat care se petrece cu Dunărea din cauza oamenilor. Cum s-a micșorat fluviul

Aproximativ 70% din apa pompată din acviferele subterane din întreaga lume este folosită pentru agricultură, în timp ce o mare parte din restul potolește setea orașelor. Pe măsură ce dezvoltarea industrială se răspândește rapid, rata la care sunt golite acele rezervoare critice depășește cu mult ritmul cu care sunt reumplute în mod natural.

Dar, ca și în cazul crizei climatice, există o mulțime de efecte secundare dezastruoase pe drumul către o catastrofă a apei. Un nou studiu publicat marți spune că diminuarea apelor subterane determină scăderea nivelului pârâurilor și râurilor. La fel ca acviferele în scădere, apa de suprafață este esențială pentru fermele, orașele și orașele pentru orice, de la produse alimentare până la comerț până la producția de energie.

Cu sistemele de apă de pe întreaga planetă deja încordate de încălzirea globală și consumul excesiv, această nouă descoperire reprezintă o amenințare suplimentară.

Bazinele hidrografice sunt regiuni în care un set de pâraie și râuri alimentate de ploaie și zăpadă se topesc toate într-un corp comun de apă mai mare. Acestea includ apele subterane de dedesubt.