Cercetătorii avertizează omenirea! Din păcate, un fenomen care s-ar putea produce în curând ar putea să afecteze planeta pentru sute de ani. Despre ce este vorba și ce spun specialiștii?
Activitatea vulcanică din peninsula Reykjanes este acum în atenția specialiștilor. Vulcanul nu a erupt de 800 de ani, iar oamenii de știință avertizează că ar putea provoca perturbări în secolele ce urmează, conform theguardian.com. Amintim că ultima perioadă activă a fost în secolul 10 și a durat 300 de ani. Peninsula din sud-vestul capitalei Islandei, Reykjavik, a avut parte de peste 8.000 de cutremure și aproximativ 10 centimetri de ridicare a terenului din cauza intruziunilor de magmă.
„Se pare că după ce a fost relativ inactivă timp de mai multe secole, această regiune se trezește”, a spus Dave McGarvie, un vulcanolog la Universitatea Lancaster. Cu toate că au mai existat erupții înainte de cea extrem de puternică din urmă cu câteva secole, nu există dovezi care să ateste faptul că ar fi fost pe atât de puternice. Conform geologilor, zona este alimentată de cinci sisteme vulcanice care par să prindă viață într-un mod coordonat la aproximativ 1.000 de ani.
Dacă astfel de erupții s-ar petrece astăzi, specialiștii de la Islanda GeoSurvey calculează că pistele de pe aeroportul Keflavík ar putea să fie acoperite cu 2 cm de cenușă, lucru care ar opri temporar toate zborurile. „Direcția vântului în perioadele de producție de cenușă este critică – orice lucru cu un aspect ușor nordic va cauza probleme aeroportului internațional și zonei metropolitane din Reykjavík”, a declarat McGarvie, specialisti.
„Cel mai rău scenariu este dacă lava curge spre orașul Grindavík. Există și alte infrastructuri importante în vecinătate, inclusiv o centrală geotermală. Alimentarea cu apă caldă și rece poate fi în pericol, împreună cu drumurile, inclusiv drumul dintre Reykjavík și aeroportul Keflavík ”
Kristín Jónsdóttir de la Oficiul Meteorologic din Islanda