Fenomenul care apare în această noapte pe cerul României. Ce este ‘Luna Rece’ de Crăciun
Anul 2023 se încheie cu un spectacol astronomic captivant, întrucât ultima lună plină a anului atinge punctul culminant în seara de 26 decembrie, aducând cu ea o lumină caldă. Ce este Luna Rece, care și-a făcut apariția în noaptea de Crăciun?
Fenomen astral în a doua zi de Crăciun
În a doua seară de Crăciun, cerul nopții va fi luminat de ultima lună plină a anului 2023, un eveniment astronomic care promite să adauge strălucire sezonului de sărbătoare.
Conform Observatorului astronomic „Amiral Vasile Urseanu”, acest fenomen, cunoscut sub numele de ‘Luna rece’, va atinge apogeul pe 27 decembrie la ora 00:33, oferind un spectacol captivant în noaptea de 26/27 decembrie.
Luna plină din decembrie, care va fi observată complet rotundă încă de duminică, va continua să lumineze cerul nopții pentru câteva seri.
Conform Old Farmer’s Almanac, această lună plină este un prilej deosebit pentru iubitorii de astronomie și pentru cei care doresc să se bucure de frumusețea cerului în noptile răcoroase de vacanță. Pe tot parcursul săptămânii, luna va fi vizibilă aproape toată noaptea, oferind o oportunitate unică pentru fotografiile nocturne.
CITEȘTE ȘI: Ultimul fenomen pe cer din acest an. ‘Luna Rece’ va fi vizibilă chiar de Crăciun, de ce este specială
Ce este Luna Rece
Decembrie aduce cu sine nu doar sărbătorile de iarnă, ci și un fenomen astronomic impresionant: ‘Luna Rece’. Acest termen, împrumutat de la americani, în special de la poporul Mohawk, reflectă temperaturile scăzute caracteristice lunii decembrie din emisfera nordică.
Luna plină din această ultimă lună a anului, cunoscută și sub numele de ‘Luna de Zăpadă’, ‘Luna de Iarnă’, sau chiar ‘Luna când cerbul își depune coarnele’, va fi un punct de atracție pe cerul nopții pentru milioane de oameni.
Această ultimă denumire face referire la fenomenul natural prin care multe specii de căprioare, inclusiv elanii și cerbii, își pierd coarnele în această perioadă, semnificând apropierea sfârșitului sezonului de reproducere.
Acestor animale li se va regenera un nou set de coarne, adesea mai mare, în anul următor. Luna plină din decembrie este deosebită și pentru că este prima care apare după solstițiul de iarnă, celebrat pe 21 decembrie.
Solstițiul marchează cea mai scurtă zi a anului, iar ‘Luna din solstițiul de iarnă’ urmează cea mai înaltă traiectorie pe cer, fiind vizibilă pe orizont mai mult timp decât orice altă lună plină a anului.
„Luna din solstițiul de iarnă ia cea mai înaltă cale de-a lungul cerului și este deasupra orizontului mai mult decât orice Lună – prin urmare, este cea mai lungă noapte”, potrivit Observatorului astronomic „Amiral Vasile Urseanu”.