Fenomenul bizar care a apărut în Marea Neagră. Apa sângerie care i-a șocat pe oameni

de: Alexandra Chivu
19 11. 2020

Plajele Mării Negre au fost înghițite de ”valuri roșii”. Fenomenul a fost constatat în urma unor sesizări referitoare la o posibilă poluare.

Fenomen bizar pe Marea Neagră: microorganismele care produc ”valuri roşii“

În urma sesizărilor primite la Garda Naţională de Mediu – Comisariatul Judeţean Constanţa în cursul zilei de 17 noiembrie, referitoare la o posibilă poluare apărută în apa Mării Negre, echipa de permanență a efectuat verificări în zona digului Agigea, portului Midia și porturilor turistice Mangalia și Constanța. Aceștia au constatat că este vorba despre așa-zisele ”valuri roșii”.

Agenții Gărzii de Mediu Constanța spun că acest fenomen este cauzat de apariția în zona țărmului a unui microorganism care aparține grupului dinoflagellatelor din planctonul marin, respectiv Noptilluca scintillans. Acesta devine abundent la țărmurile mărilor, în dreptul orașelor-port, provocând apaziția ”red-tide” (valuri roșii).

În urma sesizărilor primite la Garda Națională de Mediu – Comisariatul Județean Constanța in cursul zilei de 17.11.2020,…

Publicată de Garda de Mediu Constanța pe Miercuri, 18 noiembrie 2020

„Urmare a colaborarii cu specialisti din cadrul ABADL, s-a stabilit ca acest fenomen se datoreaza aparitiei in zona tarmului a unui microorganism ce apartine grupului dinoflagellatelor din planctonul marin, respectiv Noptilluca scintillans. Microorganismul devine abundent la tarmurile marilor, in dreptul oraselor-port, provocand astfel aparitia asa numitelor „red-tide”(valuri rosii)”, scrie Garda de Mediu Constanta pe pagina de Facebook.

Fuior de nori pe cerul litoralului 

Un fenomen meteorologic mai puțin obișnuit a fost observat și în octombrie pe Marea Neagră, la Eforie. Un localnic a surprins pe cer un fuior alb de nori care se apropia de țărm. Examinat de specialiștii Centrului Meteorologic Regional Dobrogea, fenomenul este un început de trombă marină: „Este un fenomen de mică anvergură. În anii trecuți, noi am avut trombe adevărate, la Vama Veche, Eforie, Gura Portiței. Acesta a fost doar un început timid de trombă marină”, a declarat Marius Coțofan, directorul Centrului Meteorologic Regional Dobrogea.

Fenomen spectaculos pe Marea Neagră, observat în octombrie 2020: trombă marină, un fuior de nori apăruți pe cer, aproape de țărm, care antrenează particule de apă 

 

La rândul lui, șefa Biroului Prognoză, Mirabela Stamate, a explicat faptul că o trombă marină se produce în momentul când vârtejul coboară până la suprafața apei și începe să antreneze particule de apă în mișcare ascendentă: „Practic, aspiră apa. Fuiorul de nori ajunge până la nivelul apei și reușește să antreneze ceva în mișcare vertical ascedentă, ceea ce nu e cazul acum”.