Se întâmplă acum la Marea Neagră! Fenomenul care i-a uluit pe specialiști
În apele Mării Negre trăiau, în anii 50, aproape două milione de delfini, iar acum, din păcate, numărul lor este de patru ori mai mic. Un fenomen neobișnuit a fost observat zilele acestea la țărmul mării. Se pare că pandemia are și efecte benefice, în deosebi asupra mediului, astfel că în lipsa industriei și a turiștilor care să lase mizerie: resturi de mâncare, peturi, mucuri de ţigară şi coji de seminţe, fauna și flora au început să se refacă. Vezi ce fac, tot mai des, delfinii.
Efectul pandemiei: Marea Neagră și-a schimbat culoarea
Potrivit cercetătorilor, fauna și flora Mării Negre sunt la cel mai bun nivel din ultimii 25 de ani, semnele fiind clar vizibile: delfinii de dimensiuni mai mari vin tot mai des la țărmuri pentru a vâna chefal, în timp ce apa este atât de curată și de clară cum n-a mai fost de mult.
„Noi, retrăgându-ne, am lăsat loc liber și altor specii să se bucure de mare. La Marea Neagră, acum, ecosistemele învie, reînvie, iar delfinii vin către mal să pescuiască. Nu numai delfinii, toate animalele se bucură de retragerea noastră, de faptul că le lăsăm mai mult spațiu vital. În definitiv, natura ne învață, ne-a dat o lovitură de copită, ne-a pus botniță și a zis: «Ușor, nu sunteți numai voi pe lumea asta»“, a declarat Adrian Bâlbă, manager Delfinariul Constanța.
În potrul Constanța au fost filmate câteva secvențe cu delfinii în timp ce se apropiau de mal, la vânătoare de pești. Biologii spun că modificările de comportament ale acestora au survenit în urma schimbărilor în bine din Marea Neagră.
Delfinii vin la mal, apa este curată, iar fauna și flora se refac
În lipsa activităților desfășurate în mod obișnuit de oameni pe plajele și în apele Mării Negre, s-a constatat că, în această perioadă, apa este multă mai curată, iar flora și fauna sunt în curs de a-și reveni.
„Putem afirma cu certitudine că din punct de vedere al calității apelor, lucrurile sunt în regulă, în sensul că nu avem depășiri ale indicatorilor, nici pe departe. Indicatorii sunt acum situați la valori foarte mici, în comparație cu perioadele de acum 20-25 de ani“, a explicat Simion Nicolaev, director Institutul „Grigore Antipa“ Constanța.
Întrucât o mare mai curată însemnă, implicit, și mai mult pește, pescarii se declară mult mai fericiți în ultima perioadă, spunând că de ani buni nu au mai venit din larg cu bărcile pline.
„Și nouă ni se pare foarte ciudat că apa este foarte limpede. Avem talianul băgat de o săptămână, de opt zile, mai exact, merge foarte bine, efectiv niciodată nu s-a întâmplat să așa… chiar din prima să meargă așa bine. Presupun că apa nepoluată și încălzirea ei încet, încet ar fi explicația“, a povestit un pescar.