Fenomenele ciudate pe care oamenii de știință nu le pot explica: întoarcerea din morți, deja vu și lumina unor cutremure
Există încă multe enigme pe Pământ, fenomene stranii pe care nici oamenii de știință nu le pot explica. Multe dintre ele au la bază anumite teorii, dar care rămân în continuare neconfirmate. Probabil, cu unele dintre ele ești și tu familiarizat, cum ar fi deja-vu sau întoarcerea din morți. Totuși sunt multe alte mistere ale naturii de care poate nu ai auzi și pe care te invit să le parcurgi alături de mine.
Mistere ale naturii. Fenomene pe care oamenii de știință nu le pot explica
Din punct de vedere științific, niciunul dinte fenomenele pe care ți le voi prezenta mai jos nu poate fi explicat. Există teorii pentru fiecare în parte dar care nu au un suport real. Și cu toate că ne află în era tehnologiei, există în continuare anumite fenomene pe care cercetătorii încă le studiază.
Îți prezint în continuare 7 fenomene care te vor pune pe gânduri.
Deja-vu
Este un termen destul de uzual în vremurile noastre, care exprimă sentimentul derutant și misterios al unei persoane care o face să creadă că anumite circumstanțe pe care le experimentează au fost trăite într-un mod identic și în trecut. Practic este o senzație inexplicabilă a unor situații extrem de familiare.
Şansa ca o persoană să experimente senzaţia de deja-vu în decursul vieţii este foarte mare. Conform mai multor studii, aproximativ două treimi din indivizi au avut senzaţia stranie de deja vu.
Cercetătorii afirmă că este un fenomen foarte greu de studiat în laborator din cauza faptului că nu există un stimul identificabil, care ar putea arăta clar de la ce porneşte sentimentul de familiaritate. De aceea, deja-vu-ul rămâne în continuare op enigmă.
Intuiția
Este o altă experiență la nivel de percepție, diferită de deja-vu, dar asemănătoare prin faptul că provine dintr-o zonă de dincolo de intelect. Intuiția este acel sentiment interior care îți spune că un lucru, o situație sau o persoană nu sunt potrivite pentru tine și le respingi fără a-ți putea explica motivul. Sau dimpotrivă, simți că sunt extrem de importante și nu înțelegi de ce.
Este o vorbă foarte folosită în lumea întreagă la care se rezumă toate explicațiile acestui fenomen: „Ascultă-ți inima!”. Am putea să o numim, de asemenea, „al șaselea simț”. Indiferent de cum i-am spune, cert este că psihologii au încercat să explice fenomenul prin faptul că oamenii preiau în mod subconștient informații despre lumea din jurul nostru, ceea ce ne face să simțim sau să cunoaștem informațiile fără să știm exact cum sau de ce le cunoaștem, potrivit revistei stiridinlume.ro.
Asemenea deja-vu-ului, nici intuiția nu poate fi demonstrată sau studiată, iar psihologie nu poate face decât să ofere un răspuns parțial.
Întoarcerea din morți
Este o experiență cu adevărat uimitoare, care dă peste cap toate barierele bilogice. Spre exemplu, în anul 2014, în Mississippi, un bărbat de 78 de ani a fost declarat decedat după ce asistenta care îl îngrijea a constatat că nu mai are puls. A fost trimis la morga pentru autopsie, însă acolo individul s-a trezit într-o pungă pentru cadavre.
Sau cazul unui bărbat de 66 de ani, decedat pe masa de operație în urma unui stop cardio-respirator. La 10 minute de la declararea decesului, un chirurg a simțin din nou pulsul pacientului, iar operația a continuat și a decurs conform planului.
Și sunt multe alte astfel de exemple. Deși par ficțiune, acestea sunt povești reale care au primit numele de „Sindromul Lazăr”. Numele acestui sindrom iși are originea de la minunea săvârșită de Iisus Hristos care l-a înviat pe Lazăr.
Migrația animalelor
Majoritatea speciilor de animale sălbatice migrează în funcție de anotimp. Acestui fenomen sunt supuse și multe specii de pești și mamifere marine. Până acum nu se cunoaște modalitatea prin care aceste animale reușesc să se întoarcă exact în locul de unde au plecat la mii de kilometri distanță.
Potrivit unui articol din The Independent care s-a concentrat pe migrația porumbeilor, unii cred că păsările navighează pe Pământ folosind repere vizuale sau simțul mirosului pentru a-și determina locația.
Unele teorii spun chiar că aceste păsări folosesc câmpul magnetic al Pământuilui pentru a determina dacă se află la nord sau la sud de casă.
Luminile unui cutremur
Acestea se produc în urma unor seisme și sunt fulgere de culoare albă sau albăstruie care durează câteva secunde. Fenomenul este cunoscut de sute de ani, însă cercetările asupra sa au luat amploare din 1960, când oamenii l-au fotografiat în timpul cutremurelor de la Matsushiro.
Deși nu au stabilit până acum care este originea acestor fulgere, oamenii de știință au elaborat totuși câteva teorii. Una dintre ele spune că luminile apar de la piezoelectricitate și încălzire prin frecare, sau că pot proveni de la emisiile de gaz fosfină. Însă cel mai recent răspuns al cercetătorilor arată că aceste fulgere sunt cauzate de elementele dinainte de cutremur care trezesc încărcătura electrică naturală a rocilor, făcându-le să strălucească.
Mingile de foc Naga
În fiecare an, sute de bile de foc explodează spontan din râul Mekong din Thailanda. Cunoscute sub numele de „bung fai paya nak” sau „Mingi de foc Naga”, au apărut în „noaptea târzie de toamnă a lunii pline de la sfârșitul Postului budist”, scrie sursa citată.
Unii cred că bilele provin din respirația lui Naga, un șarpe mitic care bântuie râul. Alții cred că mingile de foc sunt de fapt niște buzunare de metan care clocotesc din râu, dar mulți localnici rămân convinși că bilele de foc sunt de origine supranaturală.
Curcubee care apar noaptea
Curcubeul este un fenomen destul de des întâlnit, care apare atunci când plouă. Acesta se manifestă prin apariția pe cer a unui spectru de culori sub formă de arc atunci când lumina soarelui se refractă în picăturile de apă din atmosferă.
Însă curcubeele nu pot fi văzute doar ziua, așa cum am fi tentați să credem. Deși mult mai rar, ele pot fi observate și noaptea. Sunt create prin același principiu, doar că sursa luminii este Luna (luminată tot de Soare). Acest fenomen se numește „moonbows” și apare doar atunci când luna este foarte jos pe cer, bolta cerească foarte întuneactă, iar ploaia cade în fața lunii.