Fenomene meteo severe, anunţul de ultimă oră făcut de ANM! O furtună puternică se apropie de România

de: Ioana Bucur
13 09. 2023

În contextul în care Bulgaria și Grecia s-au confruntat în ultimele zile cu o cantitate uriașă de precipitații, ploile torențiale fiind urmate de inundații devastatoare, românii se întreabă dacă și țara noastră va fi lovită de astfel de fenomene meteo extreme. Rsăpunsul a fost oferit de un specialist din cadrul Administrației Naționale de Meteorologie. Potrivit ANM, o furtună puternică se va îndrepta către România.

Specialiștii de la ANM, anunț de ultim moment

Specialiștii de la Administrația Națională de Meteorologie urmăresc cu atenție evoluția vremii, mai ales în contextul furtunilor puternice produse în țările învecinate.

Potrivit acestora, pe teritoriul României a fost deja observat un grad mai mare de intensitate a precipitațiilor, pe intervale scurte de de timp, deocamdată.

Furtună puternică în România

Meteorologii ANM au anunțat că România se poate confrunta furtuni cu manifestări foarte severe: „Nu este vorba dacă vom avea, ci când vom avea”, a declarat Roxana Bojariu, coordonatorul Secției de Climatologie din cadrul Administrației Naționale de Meteorologie.

”Deja avem un grad mai mare de intensitate a precipitațiilor, observat pe intervale scurte. Din păcate ne putem aștepta și noi la astfel de furtuni și ploi, cu manifestări foarte severe, pentru că, până la urmă, avem o cantitate sporită de energie în tot sistemul climatic.

Cum se distribuie această cantitate sporită de energie, cauzată de încălzirea globală, ține de felul în care tiparele vremii fac transferul de căldură și umiditate dintr-o parte în alta a lumii, dar, clar, și noi putem avea și probabil că vom avea. Nu este vorba dacă vom avea, ci când vom avea”, a explicat climatologul, la Antena 3 CNN.

Te-ar putea interesa și: Când vine iarna în România. Se anunţă luni grele şi mohorâte. Când va ninge prima oară

De ce apar aceste fenomene meteo severe

Cauza aparițiilor acestor fenomene meteo extreme este strâns legată de prezența în atmosferă a unei cantități mari de precipitații, ce s-au format ca urmare a temperaturii ridicate a apei Mediteranei în lunile de vară. Fiind în imediata vecinătate a sursei de vapori, țări precum  Grecia, Spania, Italia au simțit cel mai mare impact al nivelului de ploi.

„În funcție și de variabilitatea naturală care se suprapune cu efectul schimbării climei și simțim aceste fluctuații, fluctuații normale ca generare prin complexitatea sistemului, dar anormale prin intensitate, hrănite tocmai prin această cantitate sporită de căldură și de vapori de apă din sistem, o Mediterană mai caldă tot sezonul de vară a dus în atmosferă o cantitate sporită de precipitații, iar Grecia, Spania, Italia, fiind în imediata apropiere a sursei de vapori de apă evident că au avut impactul cel mai mare al nivelului precipitațiilor”, a mai spus climatologul Roxana Bojariu.

Te-ar putea interesa și: Şocuri termice şi avertizări meteo de fenomene periculoase. Vremea, schimbătoare în următoarele săptămâni