Fenomene bizare în România: caniculă și furtuni în doar câteva zile. Specialiștii au explicat ce se întâmplă, de fapt

de: Irina Maria
27 06. 2021

România a fost lovită în ultima vreme de o mulțime de fenomene meteo bizare. De la temperaturi de început de primăvară în luna iunie, la temperaturi caniculare, tornade și formarea unui ciclon în Marea Neagră, care a afectat o mare parte din tară, fenomenele meteo extreme par să devină o obișnuință pentru români.

Toate aceste schimbări au avut loc în doar câteva zile și au afectat întreaga țară. Deși pentru mulți aceste schimbări climatice ridică mari semne de întrebare, oamenii de știință au o explicație.

Schimbările climatice duc la fenomene meteo extreme  

Furtunile, inundațiile și seceta pot fi catastrofale pentru oameni și mediu, iar în ultima vreme pare că acestea devin mai frecvente nu doar în România, ci la nivel global.

În ultimii ani însă, fenomenele meteo extreme au afectat întreaga planetă. De la viscol puternic, la inundații, secetă, tornade, uragane și valuri de căldură, toate au fost mult mai frecvente.

„Unele evenimente meteorologice devin din ce în ce mai extreme, precum valurile de căldură sau precipitațiile abundente. Altele devin mai puțin extreme, precum valurile de frig. Și multe se încadrează între extreme: în unele zone, seceta devine mai extremă, în altele mai puțin”, declară Dr. Geert Jan Van Oldenborgh, expert în științe climatice de la Institutul Meteorologic Regal Olandez, potrivit sciencealert.com.

Dovezile că fenomenele meteo extreme devin din ce în ce mai frecvente

„Anumite tipuri de fenomene meteo extreme au devenit mai severe din cauza schimbărilor climatice provocate de om. Alte tipuri de fenomene meteo extreme sunt de așteptat să devină mai severe pe măsură ce clima se încălzește”, declară Dr. Michael Wehner, expert în climatologie de la Laboratorul Național Lawrence Berkley din SUA .

Printre fenomenele meteo extreme care au devenit tot mai frecvente și extreme se numără valurile de căldură, seceta și precipitațiile abundente. În schimb, fenomene precum viscolul și furtunile de zăpadă și-au pierdut din intensitate și sunt mai puțin frecvente.

Pentru alte tipuri de evenimente meteo extreme, cum ar fi tornadele care au afectat România în ultima perioadă, sau uraganele (care sunt tot mai frecvente in SUA), dovezile sunt mai nuanțate. Oamenii de știință se așteaptă la furtuni mai intense, mai mari și mai durabile. Cu toate acestea, cercetătorii susțin că vor exista mai puține furtuni obișnuite.

„Uraganele și ciclonii tropicali au fost studiați îndeaproape și s-a constatat că au cantități mai mari de precipitații decât ar fi avut dacă oamenii nu ar fi interferat cu sistemul climatic. În timp ce crește nivelul de precipitații al uraganelor sunt așteptate și creșteri ale vitezei de deplasare și a puterii vânturilor”, adaugă Dr. Wehner.

Cu toate acestea, oamenii de știință declară că unele tipuri de vreme extremă, cum sunt tornadele, sunt dificil de măsurat. Prin urmare este imposibil să se știe cu siguranță dacă devin mai severe sau nu.

„Furtunile foarte localizate, cum ar fi tornadele, sunt limitate la date, astfel încât detecția formală și atribuirea nu au fost încă efectuate”, explică dr. Wehner.

Încălzirea globală are efecte devastatoare asupra climei

După cum a subliniat dr. Wehner, este bine stabilit că evenimentele meteorologice extreme vor continua să crească în intensitate și frecvență din cauza schimbărilor climatice.

„Deoarece căldura extremă crește evaporarea rapidă a apei, solurile și vegetația se usucă mai repede decât în mod normal. Astfel, valurile de căldură sunt adesea asociate cu seceta.”, explică  Dr. Walter Robinson, expert in științe climatologice la Universitatea Carolina de Nord, SUA.

„Pe măsură ce temperaturile cresc, cantitatea de vapori de apă din aer, în condiții de umezeală, crește (atmosfera poate „reține” cantități mari de vapori de apă). Deoarece vaporii de apă atmosferici se transformă în nori de ploaie, pe măsură ce clima se încălzește, ne așteptăm ca ploile abundente să devină și mai abundente. Există dovezi puternice că acest lucru se va întâmplă.”, susține Wehner alter.

„Când vaporii de apă se condensează în nori, eliberează căldură. Această căldură „latentă” este un combustibil pentru fenomene meteo extreme: cicloni tropicali (uragane) și furtuni obișnuite și severe. Prin urmare, este probabil ca unele furtuni sa devina din ce în ce mai violente pe măsură ce clima se încălzește – de exemplu, punctele forte ale celor mai puternici cicloni tropicali sunt în creștere”, adaugă Walter.

În concluzie, fenomenele meteo extreme precum valurile de căldura, seceta, ploile abundente și tornadele care au avut loc în ultima perioadă în Romania, dar și în alte părți ale lumii sunt cauzate de schimbările climatice. Iar în viitor trebuie să ne așteptăm ca acestea să devină tot mai intense.