Fenomen unic în Delta Dunării. Ce sunt efemeridele și când le pot vedea oamenii

de: Ionuț Vieru
14 06. 2021

Imagini spectaculoase au fost surprinse zilele acestea în Delta Dunării. Efemeridele mai sunt denumite popular și Rusalii, deoarece sunt vizibile în preajma acestei sărbători, și-au făcut apariția în Delta Dunării.

Efemeride în Delta Dunării

Efemeridele apar ca larve sau nimfe în mediul acvatic. Acestea trăiesc, de regulă, până la vârsta de trei ani. Maturizarea lor semnifică apogeul, însă și sfârșitul. Odată ce capătă aripi, rusaliile trăiesc doar o zi. Acesta este tot timpul pe care ele le au la dispoziție pentru a se împerechea.

„Efemeridele, magia unei vieţi de-o zi… Insecte zburătoare populează luciul apei din Delta Dunării, într-un dans despre care se spune că este „al vieţii şi al morţii“”, scriu cei de la Asociaţia Delta Dunării. Ei au postat pe pagina de Facebook imagini cu dansul efemeridelor surprinse de Daniel Petrescu.

Legenda spune că efemeridele sunt spiritele celor tineri care au murit înainte de vreme. De asemenea, ziua morții lor semnifică și ziua nunții lor. Conform tradiției, cei necăsătoriți sunt îngropați în haine de cununie, fiind într-o uniune cu divinitatea.

Efemeridele nu se hrănesc în perioada adultă. Viața lor se rezumă doar la actul reproducerii. Masculii se strâng în roiuri și încep dansul nupțial pentru a atrage atenția femelelor. Temperatura optimă de roire este de 20 – 24 de grade Celsius. În funcție de genul efemeroptelor, numărul ouălor depuse variază între 80 și 6.000.

Păsări flamingo surprinse în Dobrogea

Pe Lacul Nuntași, din județul Constanța, au fost surprinse câteva zeci de păsări flamingo, o apariție foarte rară pentru România. Aceste păsări migrează și în perioada e formare a perechilor. Ele aleg zonele de popas pentru hrănire unde apele sunt puțin adânci.

Păsările Flamingo trăiesc în colonii formate din sute de exemplare. Depun un singur ou de care au grijă mare ambii părinți. Cele mai apropiate colonii sunt în Grecia, Turcia și Muntenegru. Specialiștii spun că păsările au fost atrase de condițiile prielnice, abundența și varietatea hranei și diversitatea habitatelor și ecosistemelor.

„Penajul acestor magnifice păsări își schimbă culoarea datorită dietei, păsările au nuanțe diferite de roz în funcție de locație și de hrana disponibilă în zonă. Păsările se află în migrație și în perioada de formare a perechilor, iar zonele de popas alese pentru hrănire sunt ape puțin adânci. Sunt păsări ce trăiesc în colonii formate din sute de exemplare, depun un singur ou de care au grijă deosebită ambii părinți”, explică reprezentanții Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, pe pagina de Facebook.