26 sept. 2020 | 11:26

Fenomen neobișnuit în Oradea. Ce a apărut în grădinile și livezile oamenilor VIDEO

Știri generale
Fenomen neobișnuit în Oradea. Ce a apărut în grădinile și livezile oamenilor VIDEO
Fenomen neobișnuit în Oradea. Ce a apărut în grădinile și livezile oamenilor VIDEO

După încălzirea neobișnuită pentru această perioadă din an, specialiștii au observat un fenomen neobișnuit în Oradea. Toți au fost uimiți să vadă acest lucru, după o plimbare mai lungă în curțile și grădinile unor oameni care locuiesc în zonă.

Mai pe scurt, din cauzaz faptului că vremea a devenit caldă în prima lună de toamnă – septembrie -, natura s-a cam dat peste cap. Oamenii din Oradea au observat că unii castani s-au umplut de flori, ca în miezul primăverii.

Fenomen neobișnuit în Oradea VIDEO

Dar asta nu e tot! Se pare că același lucru s-a întâmplat și cu magnoliile lor. Înflorirea este a doua din acest an. Localnicii cred că apariția florilor atât de târziu în an este semn de toamnă blândă. Conform tradițiilor din România, o toamnă blândă e urmată – în general – de o iarnă geroasă.

Oamenii susțin că înflorirea copacilor din Oradea îi duce cu gândul la primăvară și la venirea verii, nu la toamna și iarna care urmează, calendaristic. Specialiștii spun însă că aceste schimbări de climă și temperaturi ridicate în perioade din an nepotrivite duc la afectarea culturilor agricole.

Ce a apărut în grădinile și livezile oamenilor din Oradea

În plus, conform cunoscătorilor, această înflorire târzie este un semn că, în câțiva ani, pomii se vor usca. Acest lucru se întâmplă din cauza puterii de regenerare scăzută pe care copacii o vor avea, în viitorul apropiat. Acest lucru e favorizat de lipsa ploilor și temperaturile caniculare.

”Este un fenomen întâlnit destul de frecvent în ultimii ani. Nu este un declin fiziologic sau o problemă de natură fiziologică. În anul următor plantele care au înforit târziu, în anul anterior îţi vor relua din nou ciclul biologic, fără a avea alte afecţiuni legate de producţie, sau de starea de vegetaţie”, susține un specialist, citat de antena3.ro. Vezi aici imaginile video.