Fenomen neobișnuit în București, miercuri dimineață! Cum și-au găsit locuitorii Capitalei mașinile în parcare VIDEO
Un fenomen neobișnuit a fost remarcat, miercuri dimineață, 24 aprilie 2024, în București. Locuitorii Capitalei și-au găsit mașinile într-o stare mult diferită de cum le-au lăsat la finalul zilei de ieri. Care este explicația, potrivit specialiștilor în domeniu și de ce să ne ferim. FOTO/VIDEO
Ce au descoperit locuitorii din București pe mașini
Meteorologii de la Administrația Națională de Meteorologie (ANM) au lansat avertismente, zilele trecute, privind extinderea unui val de praf saharian în România. Specialiștii europeni spun că fenomenul ar putea să fie observat până la sfârșitul lunii mai 2024, din cauza vânturilor puternice.
În România, meteorologii au spus că praful saharian va fi observat mai ales în perioadele de ploaie, când acesta se va depune oriunde. Lucru care s-a și întâmplat, fiindcă locuitorii din București s-au trezit, miercuri dimineață, cu mașinile pline de praf saharian, după cum se poate observa în imagini.
Fenomenul va fi remarcat și pe parcursul zilei de miercuri, 24 aprilie 2024
„Această masă de aer va fi deasupra României marți (23 aprilie) și în prima parte a zilei de miercuri (24 aprilie), iar depunerile de praf vor putea fi observate în zonele și în intervalele în care va ploua”, au transmis meteorologii de la ANM.
Până miercuri, 24 aprilie, la ora 13:00, trebuie să ne așteptăm ca particulele de praf saharian să se depună pe mașini, pe rufe și pe orice obiect expus în aerul liber. Fenomenul se va remarca în mod deosebit în sudul și nord-estul României, potrivit meteorologilor.
Pericolele pe care le prezintă praful saharian
Praful saharian, transportat de vânturile puternice de sezon, ar putea reprezenta o amenințare pentru sănătate prin exacerbarea afecțiunilor respiratorii preexistente. Din acest motiv, specialiștii recomandă tuturor persoanelor vulnerabile să stea în locuințe și să țină geamurile închise.
Dacă suferi de astm, praful saharian îți poate agrava simptomele. Particulele mai mari din praful saharian pot irita, de asemenea, pielea și ochii. Grijă mare la expunerea minorilor, în mod deosebit a bebelușilor, la condițiile de acest fel. Se recomandă evitarea plimbărilor în această zi.
„Este unul dintre cele mai grave episoade de concentrații de praf și nisip”
În altă ordine de idei, valul de praf saharian a afectat, marți, 23 aprilie, și Atena și alte orașe din Grecia. A fost unul dintre cele mai serioase episoade de acest fel din anul 2018 până în prezent, potrivit meteorologilor. O ceață galben-portocalie a acoperit mai multe regiuni, după episoade de vânt intens.
„Este unul dintre cele mai grave episoade de concentrații de praf și nisip din Sahara de la 21-22 martie 2018, când norii au invadat în special insula Creta”, a declarat Kostas Lagouvardos, director de cercetare meteo la Observatorul din Atena.
Grecia a fost afectată de valuri de praf saharian și la sfârșitul lunii martie și începutul lunii aprilie. Fenomenul meteo a marcat, de asemenea, părți din Elveția și sudul Franței.