Fenomen alarmant, semnalat de managerul de la Matei Balș. Ce pățesc majoritatea pacienților bolnavi de Covid-19 în valul 4

de: Rosu Ioana
01 10. 2021

Cătălin Apostolescu, managerul Institutului „Matei Balș”, trage un semnal de alarmă cu privire la agresivitatea nebănuită a valului patru al pandemiei. Un alt factor necunoscut a fost și acela referitor la victimele principale ale acestui val, diferite de cele din perioadele anterioare. Una dintre veștile optimiste este aceea că procentul persoanelor vaccinate din Terapie Intensivă este foarte mic, raportat la totalul pacienților care au dezvoltat forme grave, ceea ce dovedește eficiența vaccinului.

Mulți tineri fără cormobidități, în stare gravă

Sistemul sanitar din România este aproape paralizat din cauza valului patru al pandemiei. Nu trece zi în care medicii să nu transmit mesaje disperate de atenționare și conștientizare, astfel încât cetățenii și autoritățile să ia măsuri urgente pentru a împiedica agravarea situației actuale. Medicul Cătălin Apostolescu a transmis un avertisment crunt, după ce, ieri, în România s-a atins recordul negativ de infectări.

Acesta a explicat că există trei elemente de agresivitate dominate valului patru, acestea fiind gradul mare de contagiozitate, pacienții tineri fără cormobidități și prezența tardivă la spital a persoanelor infectate cu virusul.

“Am avertizat toată vara că valul 4 va veni. Şi a venit. Singura surpriză care este pentru noi, este amploarea acestui val, care într-adevăr a avut o dinamică foarte rapidă. Partea proastă este că mă tem că încă nu a atins vârful, deci mai poate creşte. Până în momentul de faţă, acesta este cel mai agresiv val. Rapiditatea creşterii numărului de cazuri este un element de agresivitate.

Al doilea element de agresivitate este reprezentat de faptul că, faţă de primele trei valuri, acum avem foarte mulţi tineri fără comorbidităţi. Când zic tineri, mă refer inclusiv la persoane de 25, de 28 de ani, care ajung cu forme severe”, a explicat medicul

Persoanele vaccinate, în număr nesemnificativ la ATI

O veste îmbucurătoare pentru cei vaccinați este aceea că riscul de a dezvolta o formă gravă este foarte mic, ceea ce se reflectă și numărul persoanele aflate în ATI (o persoană).

„Al treilea element de gravitate este dat de populaţie, care se prezintă tardiv la medic. Sunt oameni care ajung pentru prima oară, în a şaptea zi, în a opta zi, în a zecea zi de la debutul bolii şi deja ajung în insuficienţă respiratorie.

Vaccinaţii reprezintă sub 5% şi aceia care sunt vaccinaţi şi ajung în spital, sunt de obicei aceia care au şi alte comorbidităţi. În momentul de faţă, în Terapie Intensivă este un pacient vaccinat, dar are 92 de ani”, a spus medicul Cătălin Apostolescu, potrivit Antena 3.