Femeile care trebuie să se îmbrace în alb în fața Papei. Doar 7 persoane au acest drept

de: Ana Chivu
28 07. 2022

Puțini oameni știu că doar șapte persoane din lumea aceasta au dreptul să se îmbrace în alb în fața Papei. O întâlnire privată cu acesta este o emoție unică pentru cei care au posibilitatea să stea la discuții cu Papa, iar cel mai adesea de acest privilegiu se bucură șefii de stat și de guvern. Întâlnirile au o importanță la nivel politic și la îmbunătățirea relațiilor diplomatice pe care el le are cu diferitele națiuni. Oaspeții trebuie să se pregătească intens pentru o astfel de revedere și trebuie să știe multe din regulile pe care nu trebuie să le încalce.

Ce femei au voie să se îmbrace în alb în fața Papei: care sunt excepțiile?

Nu toată lumea are privilegiul să se întâlnească în cadrul unui eveniment special cu Papa. Șefii de stat și de guvern au deseori parte de o zi atât de importantă în care să stea la discuții cu acesta. Oaspeții Papei nu își pot permite să apară în fața sa oricum, așa că trebuie să ia la cunoștință protocolul. Biserica Catolică ține foarte mult la tradiții.

Multe dintre ritualurile vechi au supraviețuit până astăzi și sunt respectate cu strictețe, deși lumea în care trăim se schimbă cu o viteză incredibilă. Papa Francisc nu este totuși atât de strict în ceea ce privește vestimentația precum predecesorii lui, dar majoritatea doamnelor care îl vizitează aderă la moda veche din respect pentru el.

Doamnele și domnișoarele trebuie să poarte o rochie neagră cu mâneci lungi în timpul unei întâlniri cu șeful Bisericii Catolice, iar capul trebuie să fie neapărat acoperit. Tradiția veche datează din vremurile în care monarhia era principalul regim de guvernare pe întregul continent european.

Cum se îmbracă Regina Elisabeta a II-a la întâlnirile cu Papa?

Există excepții de la regulă! Doar Reginele și Prințesele catolice pot purta alb în prezența Papei. Doar șapte femei au dreptul să poarte alb în fața sa. Concret, este vorba despre: Prințesa Charlene de Monaco, Regina Letizia a Spaniei, Regina emerită Sofia a Spaniei, Regina Matilda a Belgiei, Regina emerită Paola a Belgiei, Marea Ducesă Maria-Teresa de Luxemburg și Prințesa Marina Doria de Napoli.

De asemenea, Regina Elisabeta a II-a își permite să încalce aces cod vestimentar. Suverana Marii Britanii a purtat deseori la întâlnirile cu Papa pălării și costume colorate cu care britanicii sunt deja obișnuiți. Ea este capul Bisericii Anglicane și pentru o perioadă a purtat doar negru atunci când a vizitat papii la Vatican.