Femeie spulberată de tren, uitată de 2 luni la IML Iași. Cum a fost posibil: ”Aș vrea să vorbesc despre incompetența organelor publice”
Un accident tragic petrecut în Iași dezvăluie neglijența dureroasă a autorităților. Aceasta este povestea lui Ștefan Bărănceanu, un tânăr care și-a căutat disperat mama, timp de două luni. Recent, acesta a găsit-o într-o stare deplorabilă la Institutul de Medicină Legală din Iași, după ce, pe data de 20 iulie, femeia fusese ucisă de un tren.
Coșmarul care i-a răpit mama
Elena Bărăceanu, o femeie de 58 de ani, care suferea de tulburări psihice grave, a fost spulberată de un tren la data de 20 iulie, la ora 23:40, și după aceea a fost uitată la morgă. Băiatul său a avut încredere că autoritățile îl vor ajuta să-și găsească mama, dar incompetența acestora a atins cote alarmante.
La data de 27 iulie, disperat, el s-a prezentat la poliție pentru a cere ajutor, declarând că mama sa a plecat de acasă și nu s-a mai întors. Cu toate acestea, autoritățile au rămas aparent nepăsătoare.
”Am fost contactat de un agent de poliție de la secția a doua, el m-a anunțat că mamă este la IML, acesta fiind și agentul care s-a ocupat de dispariția mamei. Aș vrea să vorbesc despre incompetența și indolența organelor publice.
Eu am dat-o pe mamă dispărută pe data de 27 iulie, însă nu asta este problema, ci faptul că accidentul feroviar în care mama a fost implicată s-a întâmplat pe data de 20 iulie, la ora 23:40. Când polițiștii au început, teoretic, să o caute, aceasta era moartă de mai bine de o săptămână.
A urmat un adevărat chin, am căutat-o peste tot, am făcut trei trasee pe drumul pe care știam că-l face pentru a ajunge la rudele din Ciurea. Știu că mergea pe jos din Păcurari până în Ciurea de multe ori.
Mi-am contactat toate rudele, nimeni nu știa nimic de ea. Ca să aflu că ea era de negăsit pentru că era moartă la IML. Două luni am căutat-o cu disperare. Știu că nu avea actele la ea și era mai greu de identificat, dar nu mă așteptam la atât de multă indiferență”, a povestit fiul femeii ucise de tren.
Implicarea autorităților, aproape inexistentă
La câteva zile distanță, pe data de 3 august 2023, autoritățile au vizitat domiciliul femeii pentru a recolta probe ADN, dar au demonstrat aceeași lipsă de implicare și eficiență în gestionarea cazului. A fost nevoie de mai bine de o lună, pentru a descoperi că femeia era moartă încă din data de 20 iulie.
Din păcate, la două luni distanță de la moartea sa, femeia a fost luată și înmormântată creșteniște, însă fiul său va rămâne cu acest regret al neputinței toată viața. Pentru Ștefan Bărănceanu, această experiență dureroasă ridică semne de întrebare cu privire la modul în care autoritățile pot lăsa neajutorate victimele și familiile acestora în momentele de disperare.
Mai mult decât atât, pe data de 3 august, polițistul acesta, Ciobanu știu că îl cheamă, dar nu am reținut numele mic, de la Secția 2 din Iași, împreună cu un criminalist, au venit la mama acasă pentru a lua probe ADN, nici atunci nu și-au dat seama că mama este moartă.
Abia pe data de 19 septembrie am fost sunat de autorități și mi s-a spus că mama este la IML. Am văzut că avea o lovitură la cap, cine știe prin ce chinuri a trecut”, mărturisește Ștefan Bărănceanu, fiul Elenei Bărănceanu.
Cum justifică conducerea Institutului de Medicină Legală această situație
Conform directorului Institutului, Dana Bulgaru, această situație dificilă subliniază problema gravă a lipsei datelor de contact ale familiei sau a aparținătorilor persoanelor decedate.
În acest caz specific, autoritățile medicale au primit doar datele personale ale femeii decedate, fără informații de contact pentru familia sau rudele ei. Institutul de Medicină Legală este obligat să lucreze cu datele furnizate de poliție și nu are mijloace pentru a contacta familii sau aparținători.
Directorul Institutului de Medicină Legală din Iași a explicat că procedura implică corespondență cu poliția, care are responsabilitatea de a găsi datele de stare civilă ale decedatului sau de a identifica rudele acestuia.
Dacă nimeni nu vine să ridice cadavrul, poliția trebuie să efectueze actele necesare, iar în cazuri în care este clar că nu există aparținători, primăria are obligația de a îngropa corpul neidentificat.
”Noi nu avem date de contact a familiei, noi avem o ordonanță emisă de către poliție, unde sunt scrise doar datele persoanei decedate, dacă acestea sunt cunoscute.
Există și cadavre cu identitate cunoscută pe care nu-i ridică nimeni. Medicina Legală nu are nicio pârghie prin care să anunțe rudele decedatului.Cum a fost cazul acestei femei, în care identitatea era necunoscută, noi am avut corespondență doar cu poliția, aceasta trebuie să le găsească datele de stare civilă ori, dacă sunt identificați, să le găsească aparținătorii.
Dacă nu vine nimeni să ridice cadavrul, poliția este obligată să facă actele și, dacă ne arată clar că nu are aparținători, îl îngroapă primăria”, a transmis directorul Institutului de Medicină Legală din Iași, potrivit bzi.ro.