Femeie din Olt, reacție șocantă după prima doză de vaccin anti-covid-19. Ce a pățit în câteva minute
O reacție severă de tip anafilactic după administrarea vaccinului anti-COVID-19 de la AstraZeneca a fost înregistrată la o femeie din Olt, fără istoric de reacții, în 21 februarie. Starea acesteia este bună la ora actuală, însă rămâne sub supravegherea medicilor.
Femeie din Olt, reacție severă, anafilactică, după prima doză de vaccin anti-COVID-19
Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) a anunţat luni că o femeie de 46 de ani a avut o reacţie severă, anafilactică, la scurt timp după ce i-a fost administrată prima doză de vaccin AstraZeneca, ea nefiind cunoscută cu alergii.
„Aceasta s-a prezentat pentru primirea primei doze de vaccin de la AstraZeneca, iar în aproximativ 10 minute după administrarea vaccinului a dezvoltat o reacţie alergică cu criterii de şoc anafilactic. Menţionăm că pacienta nu era cunoscută cu istoric de reacţii alergice.
Personalul medical aflat în centrul de vaccinare i-a acordat de urgenţă îngrijirile medicale de specialitate, conform procedurilor existente, cu ameliorarea rapidă a stării clinice. Ulterior, a fost solicitat serviciul de urgenţă în vederea transportării acesteia la unitatea spitalicească din muncipiul Slatina pentru primirea îngrijirilor medicale suplimentare”, a arătat CNCAV.
Vaccinarea cu AstraZeneca a fost oprită în Germania
Nemții au multe semne de întrebare cu privire la serul AstraZeneca, așa că au oprit imunizarea cu acesta. Până la noi concluzii, serul va rămâne în frigidere. Până acum, ei au folosit mai puțin de 10% din cele 740.000 de doze primite.
În acest timp, cadrele medicale au început să-și anuleze programările, după ce mai bine de un sfert din cei 300 de angajați ai serviciului de ambulanță din Dortmund s-au simțit rău după imunizare.
Despre vaccinul AstraZeneca
Primele doze de vaccin anti-COVID-19 de la compania AstraZeneca au intrat în România, pe la Vama Nădlac, la începutul lunii februarie. Cele 81.600 de doze de vaccin au fost depozitate la Institutul Cantacuzino din București, apoi direcționate către centrele regionale din Craiova, Cluj, Iași și Timișoara.
Spre deosebire de serurile de la Pfizer și Moderna, care pot fi păstrate pe termen lung doar la temperaturi foarte scăzute, de -70 și -20 de grade Celsius, cel de la AstraZeneca poate fi ținut la temperaturi între 2 și 8 grade Celsius. Pentru imunizarea cu AstraZeneca, autoritățile au amenajat 180 de centre de vaccinare. Specialiștii români au recomandat ca acest tip de vaccin să fie administrat persoanelor cu vârste cuprinse între 18 și 55 de ani.
„În perioada aceasta s-au scos de pe listă persoanele care sunt sub 65 de ani. De mâine, vom vaccina în paralel. Moderna prima doză și vom începe rapelul la Pfizer”, a declarat Corina Diaconescu, medic coordonator centru de vaccinare, pentru TVR Craiova.