Femeia pe care PSD o vrea șefă la Banca Națională. Cine e profesoara care i-ar putea lua locul lui Mugur Isărescu

de: Iorgu Ianusi
12 03. 2019

În spatele atacurilor lansate de PSD asupra guvernatorului Băncii Naționale se află intenția mai-marilor din partid de a-l îndepărta pe Mugur Isărescu de la conducerea BNR, acuză opoziția, iar surse politice declară pentru site-ul de știri G4 Media că s-a găsit și un potențial înlocuitor al acestuia.

De fapt, o înlocuitorare, întrucât sursele citate de G4 Media spun că o variantă luată în calcul pentru șefia BNR este Aura Socol, economistă, profesoară la Academia de Studii Economice și membră în Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF).

Contactată de jurnaliștii G4 Media, Aura Socol a răspuns doar „Nu comentez”. Însă, sursele politice amintite spun că „numele Aurei Socol este în acest moment cel mai vehiculat”, chiar dacă „nu a fost luată o decizie finală în PSD”.

Mandatul lui Mugur Isărescu la vârful BNR, alături de mandatele tuturor membrilor din Consiliul de Administrație, se încheie în octombrie iar ultimele luni sunt extrem de tensionate ca urmare a presiunilor politice făcute de coaliția de guvernare PSD-ALDE.

Situația s-a acutizat după ce Guvernul a acuzat BNR că ar tolera „lăcomia băncilor” și după ce Banca Națională a criticat OUG 114, cunoscută drept „ordonanța lăcomiei”.

După ce Mugur Isărescu a criticat mai multe măsuri din această ordonanță (care introducea taxa pentru bănci în situația în care ROBOR trece de 3%, taxele pe cifra de afaceri pentru companiile din sectoarele Energie și Telecom, etc.), consilierul premierului pe probleme economice, Darisu Vâlcov a declarat că actualul șef BNR trebuie schimbat.

Potrivit legilsației în vigoare, conducerea BNR este numită de Parlament iar candidații sunt propuși de comisiile de specialitate din Legislativ.

Cine este profesoara de economie susținută de PSD

Aura Socol este soția lui Cristian Socol, unul dintre autorii programului de guvernare al PSD, notează site-ul G4 Media. Este profesoar universitar doctor la Academia de Studii Economice București din 2003 (catedra de Economie și Politici economice).

Din noiembrie 2018 face parte din consiliul de conducere al ASF. Tot de anul trecut, din aprilie, este expert independent desemnat de premierul Viorica Dăncilă dar face parte și din  Comisia Națională pentru trecerea la moneda euro.

În ultimii doi ani a făcut parte din plenul Oficiului Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor.