Femeia din Botoșani care cântărea 240 de kilograme a decedat. A fost refuzată de 3 spitale și ținută pe jos în condiții greu de imaginat

de: Rosu Ioana
27 04. 2023

Apar informații noi legate de femeia de 59 de ani, din Botoșani, care în urmă cu o săptămână, era plimbată de la un spital la altul, în speranța că cineva o va primi pentru îngriiri. Din păcate, astăzi botoșoneanca nu mai este, însă au rămas în urma ei multe lucruri nerezolvate în sistemul medical românesc. Ce spun medicii despre cauzele decesului femeii.

Motivul pentru care niciun spital nu a primit-o

Mulți români se luptă cu obezitatea, fiind, de asemenea, unul dintre motivele apariției unor boli grave. Acesta este și cazul unei femei din Botoșani, care în ultimele luni a acumulat extrem de multe kilograme, pe care nu le-a mai putut ține în frâu. Femeia ajunsese să cântărească 240 de kilograme și multe probleme de sănătate.

Săptămâna trecută, aceasta a ajuns la Urgențe în municipiul Dorohoi, acolo unde a fost refuzată din cauza lipsei de condiții de internare pentru o persoană cu asemenea greutate. Femeia se deplasa din cauza greutății excesive cu ajutorul unui cadru, însă la un moment dat, acesta s-a rupt, iar ea a căzut pe gresie, moment în care s-a accidentat la un picior. A fost găsită după mai multe ore de către familie, aceștia sunând la Urgențe pentru a solicita ajutor.

Pentru a fi transportată, femeia a fost preluată de o mașină de pompieri și ținută ore în șir pe podeaua autospecialei. Între timp, aceasta a fost dusă la trei unități medicale , dar toate au răspuns negativ încercărilor medicilor de a-i găsi un loc, argumentând că paturile de la Urgență nu susțin această greutate.

În cele din urmă, după 6 ore de plimbat dintr-o parte în alta, femeia a fost primită la Spitalul de Urgență Botoșani, în secția de Terapie Intensivă, acolo unde a fost pusă pe niște saltele, pe jos.

Care sunt cauzele decesului

Din păcate, după o săptămână de chin, femeia a decedat. Medicii au confirmat că, de vină pentru decesul pacientei ar fi atât condițiile de transport anterioare, cât și stratul de grăsime care ar fi afectat grav organele.

Cazul a ajuns în atenția Ministerului Sănătății, care a recunoscut existența unor cazuri similare, tratate în acleași mod. Cel mai probabil, polițiștii vor deschide o anchetă pentru a afla cu exactitate ce s-a întâmplat. Familia femeii este revoltată și cere să se facă dreptate pentru a evita alte astfel de cazuri.

“Recunosc că nu a fost o problemă pe care să o aprofundăm, dar o să o aprofundăm şi o să avem o soluţie pentru pacienţii cu obezitate morbidă. Sau, dacă nu există paturi, nu sunt paturi, o să încercăm să rezolvăm printr-un proiect acest lucru”, a declarat ministrul Alexandru Rafila.

De asemenea, medicul primar de anestezie şi terapie intensivă Claudia Malancea, şef al ATI din cadrul Spitalului Judeţean, a declarat pentru monitorulbt.ro în ce stare se afla pacienta, atunci când a fost internată în secția sa.

“Starea pacientei a fost una foarte gravă din momentul admiterii în secția noastră. A ajuns la noi cu insuficienţă multiplă de organ. Starea ei a fost cauzată de complicațiile pe care le aduce obezitatea morbidă. Din păcate, pe cursul nopții s-a instalat un stop cardiocirculator, iar în ciuda terapiei suportive maximale nu a răspuns la manevrele de resuscitare”, a precizat sursa citată.