Femeia care nu simte durere. În timpul nașterii avea „senzații plăcute”
Jo Cameron își dă seama că pielea ei arde doar când miroase carnea atinsă de obiecte fierbinți. Ea își arde adesea brațele pe cuptor, dar nu simte nici o durere care să o avertizeze că își face rău. Femeia, care locuiește la Whitebridge, lângă Inverness, Scoția, este este una din cei doi oameni din lume care au o mutație genetică rară și care îi face să nu simtă nicio durere, nu au stări de neliniște și nici frică.
Abia la vârsta de 65 de ani și-a dat seama că este diferită când medicii nu puteau crede că nu are nevoie de analgezice după o operație serioasă. Când a suferit o intervenție chirurgicală la una dintre mâini, doctorii au avertizat-o că ar trebui să se aștepte la dureri.
Jo a declarat pentru BBC Scoția că medicii nu au crezut-o când a spus că nu va avea nevoie de ameliorarea durerilor după operație. Abia când durerile nu au mai apărut medicii au trimis-o specialiștilor din Anglia.
„Privind înapoi, îmi dau seama că nu am avut nevoie de analgezice, dar dacă nu ai nevoie de ele nu te întrebi de ce nu ai.” Jo Cameron
Anestezistul a trimis-o la geneticieni de durere la University College London (UCL) și la Universitatea Oxford. În urma unor teste, experții au identificat mutații genetice, ceea ce înseamnă că nu simțea durere ca majoritatea oamenilor.
Oameni fără durere. Cum pot fi ajutați și ceilalți oameni să nu mai sufere în cazul unor boli grave?
Jo Cameron spune că nici măcar în timpul nașterii nu a simțit dureri și că avea senzații plăcute.
„Era ciudat, dar nu simțeam durere. Era foarte plăcut.” Jo Cameron
Femeia precizează că nu ar schimba nimic, dar crede că durerea este importantă și spune:
„Durerea există pentru un motiv, vă avertizează – veți auzi clopotele de alarmă. Ar fi frumos să fiți avertizat când ceva e în neregulă. (…) Nu știam că șoldul meu a dispărut până când a dispărut cu adevărat, că nu puteam să mă plimb fizic cu artrita mea.” Jo Cameron
Doctorii cred că, în cazul unor afecțiuni, Jo s-ar putea vindeca mai repede decât alți pacienți datorită acestei combinații de gene, care o fac mai puțin agitată, mai puțin anxioasă.
„Nu am adrenalină, ar trebui să ai acel avertisment, e vorba de a fi om, dar nu aș schimba asta.” Jo Cameron
Cercetătorii spun că este posibil să existe mai mulți oameni ca Jo, chiar dacă în prezent sunt cunoscuți doar doi pacienți cu asemenea mutație.
Dar, oare, aceste două cazuri ar putea ajuta alți pacienți să nu mai simtă dureri puternice?
Unul din doi pacienți care urmează intervenții chirurgicale în prezent încă suferă de dureri moderate până la severe, în ciuda tuturor progreselor înregistrate de tehnică și indiferent de evoluția tratamentelor împotriva durerii.
Cazul lui Jo este subiectul unei lucrări publicate în British Journal of Anesthesia, co-autor fiind doctorul James Cox, de la University College London.
„Persoanele cu insensibilitate rară la durere pot fi valoroase pentru cercetarea medicală pe măsură ce înțelegem cum mutațiile lor genetice au impact asupra durerii.” Dr. James Cox