Femeia condamnată la moarte pentru că a salvat 2.500 de copii ascunzându-i în sicrie, geamantane și lăzi. „O implinire a rostului meu”

Femeia condamnată la moarte pentru că a salvat 2.500 de copii ascunzându-i în sicrie, geamantane și lăzi. „O implinire a rostului meu”
Irene Sendler, femeia care a ascuns 2,500 de copii după ce i-a ascuns în sicrie și lăzi. Condamnare

Povestea incredibilă a Irenei Sendler. Femeia a reușit să scăpe de la moarte 2.500 de copii după ce i-a ascuns în sicrie, geamantane și lăzi, ulterior a ajuns în închisoare. Ce acuzații i s-au adus la condamnare?

Povestea Irenei Sandler: A salvat 2.500 de copii, iar mai apoi a fost condamanată la închisoare

Irene s-a născut pe data de 15 februarie 1910 în familia doctorului, iar după moartea tatălui comunitatea evreiască a decis să o ajute și i-a plătit studiile. Aceasta s-a opus tendințelor sociale anti-evreiești ca și tatăl său, lucru care i-a dus suspendarea de la Universitatea preț de trei ani. Pe când germanii au invadat Polonia, Irene a început să-i ajute pe evrei, iar pentru asta a reușit să facă 3.000 de acte false alături de alte cunoștințe pentru a-i salva de holocaust. Irena deținea un permis special ca angajată la Sectorul Național de Asistență Socială care o ajuta să intre legal în ghetoul din Varșovia, unde erau concentrați toți evreii. Ulterior, a avut permisiunea și să lucreze în lagăr ca și croitoreasă sau femeie de serviciu.

Sistematic, Irene a reușit să scoată 2.500 de copii evrei din ghetou între anii 1939 – 1945, ascunzându-i în valize, cutii sau geamantane și sicrie. Odată scoși, copiii reușeau să fie plasați în diverse familii sau ascunși în mănăstiri și orfelinate cu actele false primite. Din păcate, nu a durat mult până când fiica doctorului a fost prinsă de naziști și torturată o vreme lungă pentru a spune unde se află toți copiii. Irene a refuzat orice comunicare fapt pentru care a fost condamnată la moarte. Câțiva aliați ai săi din Zegota au reușit să-i mituiască și să-i îndepărteze pe militarii naziști care o însoțeau la execuție, astfel că au părăsit-o în pădure pe aceasta cu convingerea că nu are șanse de revenire, având ambele membre superioare și inferioare rupte și fiind inconștientă.

Irene Sendler i-a declarat război lui Hitler. A salvat 2.500 de copii evrei cu prețul vieții
Irene Sendler i-a declarat război lui Hitler. A salvat 2.500 de copii evrei cu prețul vieții

Motivul pentru care am salvat acești copii se ascunde în copilăria mea

Buletinul de știri anunțase deja moartea Irenei, dar ceea ce nu știau mulți era că unii din cei care au reușit să-i mituiască pe naziști au luat-o pe aceasta și au ajutat-o să-și revină. Femeia a primit o scrisoare de la papa Ioan Paul al II-lea în anul 2003 în care îi erau apreciate eforturile inumane din cel de-al Doilea Război Mondial, iar pe data de 10 octomrbie în același an a fost onorată cu „Ordinul Vulturului Alb”, cea mai înaltă decorațiune civilă poloneză.

Irene Sendler a murit în ziua de 12 mai 2008, declarând lumii: „Fiecare copil salvat cu ajutorul meu este o implinire a rostului meu pe Pamant, nu un titlu de glorie. Motivul pentru care am salvat acești copii se ascunde în copilăria mea. Tatăl meu spunea că trebuie să salvezi omul care se îneacă, chiar dacă nu știi să înoți”

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI