Făt Frumos, folosit pentru buna înțelegere în comunitățile multiculturale. Spectacol inedit la Miercurea Ciuc

de: Andrei Simion
07 09. 2020

Aproape 2.000 de persoane au asistat de-a lungul a două zile la un spectacol inedit, desfășurat în Piața Libertății din Miercurea Ciuc. Chiar pe fațada Consiliului Județean Harghita, cu ajutorul unei noi forme artistice. Personajul de basm Făt-Frumos din Tărâmul de Azi a fost erou într-o poveste proiectată 3D. Atât în limba română, cât și în maghiară. 

Piața Libertății din Miercurea Ciuc a fost dominată de personajul de basm. Acesta s-a înălțat cu ajutorul unei instalații pline de culoare, la 5 metri deasupra solului. Făt-Frumos din Tărâmul de Azi a venit cu elementele tradiționale ale portului din Miercurea Ciuc. Aduse în magia culorilor unei povești cu rol psihopedagogic pentru tinerele generații. Micuții prezenți au avut parte și de o surpriză, primind câte o carte ilustrată cu actele de vitejie ale eroului popular.

Următoarea proiecție va avea loc în orașul  Sfântu Gheorghe.

Proiectul a fost pus în scenă de Asociația DATE (Asociația Divizia Artelor prin Tehnologiile Emergente). Cu sprijinul Secretariatului General al Guvernului României și Serviciului pentru Dezvoltarea Comunitară din cadrul Secretariatului General al Guvernului. Iar scopul este de a sublinia faptul că buna înțelegere din comunitățile multietnice de la noi din țară are ca numitor comun forța cuvântului „Împreună”.

Acest proiect aduce eroul de basm al copilăriei în zilele noastre și îl pune în fața provocărilor moderne. Acest super-erou local dorește să sublinieze că răbdarea și iscusința, precum și perseverența sunt adevăratele valori pe care le împărtășim cu toții și care ne fac puternici. Făt-Frumos din Tărâmul de Azi utilizează puterile lui pentru a transmite mesaje noi în comunitate. Despre toleranță, despre spirit civic, despre iubire și despre grija față de tot ce ne înconjoară. Basmul ce va fi prezentat într-o proiecție spectaculoasă pe întreaga fațadă a Consiliului Județean Harghita este despre curaj, omenie, toleranță și, nu în ultimul rând, despre apropiere.

Totodată, organizatorii au mai subliniat faptul că, în contextul în care epidemia COVID-19 a mutat divertismentul eminamente online, cu modele culturale străine, proiectul sprijinit de Guvernul României readuce în prin-plan valorile care sunt numitor comun pentru toți cetățenii acestei țări și care sunt profund ancorate în arhetipul local, pentru a consolida multiculturalismul și inter-culturalismul din inima României.

Proiecția s-a desfășurat ținând cont de toate reglementările în vigoare cu privire la combaterea răspândirii bolilor. Spațiul destinat trecătorilor a fost dezinfectat, zonele de vizionare au fost marcate vizibil pentru păstrarea distanței fizice, iar purtatul măștii de protecție a fost încurajat. Următoarea proiecție va avea loc în orașul reședință de județ a Covasnei, Sfântu Gheorghe.