Familiile pacienților decedați de COVID-19 demască neregulile din spitale: „A fost tratat ca un animal. Ne chema să-l luăm că vor să-l omoare”

de: Rosu Ioana
27 11. 2020

Explozia cazurilor de COVID-19 a adus sistemul medical într-o situație fără precedent. Majoritatea spitalelor sunt arhipline, iar pacienții ajung să fie tratați pe holurile instituțiilor medicale sau, în cel mai rău caz, ignorați. Printre pacienții infectați cu COVID-19 există numeroși cetățeni care dezvoltă în perioada internării și alte cormobidități. Câteva familii din Vâlcea rup tăcerea despre modul în care rudele lor au fost batjocorite și ignorate pe parcursul internării în spital, cazurile lor culminând cu decesul.

Fost polițist, lăsat să moară ca un animal

Plângerile împotriva malpraxisului curg fără oprire, iar oamenii în spitale mor pe capete. Aceasta este realitatea care a pus stăpânire pe români în plină pandemie. În urmă cu puțin timp, soţia unui paramedic SMURD din cadrul ISU – Vâlcea, subofiţer operativ principal la Brezoi, a făcut plângere pentru malpraxis la Colegiul Medicilor Vâlcea, soțul său fiind o victimă a sistemului.

Nu după mult timp, soţia unui fost poliţist aduce acuzații extrem de grave la adresa cadrelor medicale, după ce moartea acestuia a fost înregistrată ca fiind cauzată de noul coronavirus.

Bărbatul său avea 58 de ani și de zece ani ieșise la pensie din cauza unui accident vasculat suferit în acea perioadă. În ciuda greutăților, femeia povestește că boala acestuia era ținută cu medicamentație sub control.

Spre nenorocirea familiei, bărbatul a fost internat pe data de 14 noiembrie în Secţia de Terapie Intensivă, după care a fost transferat la Boli Infecțioase,iar mai apoi iar la ATI. Pe data de 22 noiembrie, bărbatul s-a stins din viață lăsând în urma sa un val de acuzații, regrete și amărăciune.

Porivit soției sale, Nicolae Zăuleţ a făcut diabet în spital, pe sistem nervos, din cauza tratamentelui barbar la care era supus.

Drama prin care a trecut bărbatul pe perioada spitalizării

Anișoara Zăuleț a dezvăluit pentru Antena3Vâlcea despre chinul pe care l-a trăit soțul său bolnav în spitale. Bărbatul a fost transportat de la un spital la altul, însă modul în care era tratat de personalul de acolo i-a adus moartea bărbatului.

În ciuda faptului că era lipsit de putere, nimeni nu avea timp să se ocupe de el și să-i pună un pahar de apă. De asemenea, bolnavilor de COVID-19 li se confiscă telefoanele, nelăsându-i să comunice cu familia.

“L-au dus la Spitalul nr. 2 (parte a Spitalului Judeţean Vâlcea – n.r.) , l-au băgat într-un salon şi acolo l-au uitat. Am vorbit şi spunea că nu se duce nimeni la el. Că nu se poate descurca nici să-şi pună o cană cu apă.

Am sunat la cabinet, l-au dus înapoi la Spitalul nr. 1. L-au băgat pe oxigen, l-au pus pe tratament… Pe sistem nervos, a făcut diabet zaharat galopant. Avusese un accident vascular, dar nu reprezenta o problemă, pentru că era pe tratament, era liniştit. S-a agitat foarte mult, a intrat în panică de ceea ce a văzut acolo”, susţine soţia.

Femeia povestește cum soțul său a făcut atac de panică în urma a ceea ce a trăit și a văzut în spital. Acesta și-a rugat familia să vină să-l ia din spital, căci simte că îl omoară.

„Când ne-a sunat de la spital, a strigat în gura mare: «Veniţi şi mă luaţi, că ăştia mă omoară aici»”. Nu vreţi să ştiţi cum ne-au vorbit… o doamnă asistentă ne-a vorbit atât de urât,… nu ne lăsa să vorbim cu el la telefon.

Nu ni-l dădeau, spuneau că nu poate vorbi. Măcar două cuvinţele, ca să ştie că suntem alături de el şi nu e singur. Nu a fost ultimul om! Şi chiar dacă ar fi fost, şi tot trebuia tratat omeneşte”, a declarat Anişoara Zăuleţ.

Când a aflat familia despre starea reală a pacientului

Soția polițistului a dezvăluit că familia a fost anunțată târziu cu privire la starea gravă de sănătate a pacientului. În plus, acesta a făcut și pneumonie, cel mai probabil din cauza condițiilor mizere în care erau ținuți pacienții, adică dezbrăcați.

„Nu ştiu când a făcut pneumonie. Dumnealor (cadrele medico-sanitare – n.r.) sunt îmbrăcate în echipamente de protecţie, iar bolnavii dezbrăcaţi. Automat, cred că a răcit foarte mult acolo. Nu avea alte probleme. A fost tratat ca un animal.

A murit pur şi simplu de frică. De frică a făcut stop cardio-respirator. Nu mai suporta zgomotul şi cred că nici cum se purtau cu el”, a afirmat femeia, convinsă că infecția cu COVID-19 nu a fost principalul motiv al morții soțului său, potrivit adevarul.ro.

În urma acuzațiilor apărute, conducerea spitalului a negat informațiile transmise de femeia îndurerată, susținând faptul că în spital s-au efectuat toate demersurile necesare pentru salvarea pacientului. În plus, acesta afirmă că pneumonia a fost efectul infecției puternice cu COVID-19.