Falimentul fotbalului bucureștean! Cum a ajuns AMFB să ia bani pentru un campionat pe care nu poate să îl organizeze

de: Andrei Simion
12 10. 2020

Pandemia de coronavirus pune crucea pe asociața lui Lumânare, anunță Impact.ro. Asociația Municipală de Fotbal București nu a mai putut organiza competiții de la decretarea stării de urgență. Iar situația nici nu se va schimba în perioada următoare. O problemă care, cumulată cu managementul total defectuos, pare să ducă spre faliment. Datoriile au început să se strângă, iar vistieria este de mult timp goală.

Liceul cu Program Sportiv Mircea Eliade, deținătorul spațiului unde AMFB își are sediul, a păsuit instituția câteva luni bune. Dar răbdarea a ajuns la capăt, astfel că Marian Lumânare a încercat să obţină bani într-un mod destul de ciudat. Nu din vreo sponsorizare pentru fotbalul bucureştean. Ci chiar de la cluburile pe care le are în subordine. A solicitat taxele de înscriere pentru ligile patru şi cinci. Ba mai mult, a mers mai departe şi a cerut taxa şi pentru cluburile de juniori, la fiecare categorie de vârstă. 125 de lei de echipă pentru înscrierea în campionat. Cei care au plătit mai repede au avut şi discount.

AMFB, obligată să restituie banii pe care i-a încasat pentru înscrierile în campionate. Competiţiile din fotbalul mic nu pot fi reluate

Campioante pe care nu exista nicio garanţie că le poate organiza. Pentru că, în condiţiile impuse de Ministerul Sporturilor şi Ministerul Sănătăţii, competiţiile nu se pot relua. AMFB a cerut reluarea competiţiilor cu un protocol de siguranţă simplificat. Mai exact, fără obligativitatea testării pentru Covid-19. Pe care cluburile de la acest nivel nu au cum să şi-o asume. Doar că răspunsul a fost negativ.

Astfel că AMFB, după câteva amânări, a trebuit să accepte că nu poate restarta competiţiile. Dar acum se vede în situaţia de a fi obligată să restituie sumele pe care le-a încasat de la cluburi.

„Am plătit 6500 lei pentru liga a cincea, precum și 10000 de lei pentru toate echipele de copii și junior pe care le avem, cu o reducere de 25 la sută. Nu ne uităm la banii dați în avans, regretăm doar că nu se reiau campionatele. Ce o să facem cu acești copii? Mulți dintre ei se vor lăsa, cluburile mici se vor desființa. Până în martie 2021 e prea mult să stai facă jocuri oficiale”, a povestit patronul unui club din Capitală.

Cei opt angajaţi ai AMFB, în frunte chiar cu Marian Lumânare, vor intra într-un „concediu prelungit”. Asta după ce, în luna septembrie, asociaţia a mai încasat o sumă destul de importantă din legitimări şi transferuri. Dar aceşti bani au fost repede redirecţionaţi spre diferite datorii. Cert este că pentru fotbalul bucureştean viitorul nu sună deloc bine. Iar cei care l-au condus sunt principalii vinovaţi.