Facultatea din România pentru care se bat studenții străini. Profesorii sunt uimiți, vor cu orice preț să învețe aici

de: Daoud Andra
20 08. 2024

România are multe facultăți bune, iar marile centre universitare din țara noastră atrag anual sute de studenți străini. Jumătate dintre studenții din străinătate care vin în țara noastră sunt înscriși la o facultate care îi pregătește pentru o meserie pe care o pot practica oriunde în lume.

Cea mai căutată facultate de către studenții străini

Facultățile de medicină din România atrag anual mii de studenți, atât din țară cât și din străinătate. În fiecare an, la admitere, numărul candidaților înscriși este de câteva ori mai mare decât numărul de locuri, iar concurența este pe măsură. În fiecare mare centru universitar din România există câte o facultate de Medicină, însă cea mai căutată este cea din București.

Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila este recunoscută ca fiind una dintre cele mai bune din Europa. În 2024, la concursul de admitere, au fost 4 candidați pe loc, iar mulți dintre cei care studiază sau își doresc să studieze la UMF sunt străini. Anul acesta, au fost scoase la concurs 1.260 de locuri pentru Medicină și Farmacie. Peste 4.200 de candidați s-au luptat pentru ele, la concursul de admitere.

”Este îmbucurător şi totodată impresionant faptul că, în ultimii ani, pentru admiterea la studiile de licenţă din cadrul Universităţii noastre am înregistrat o creştere continuă a numărului de candidaţi, anul acesta fiind depăşit recordul de anul trecut de 3.884 de absolvenţi de liceu înscrişi în competiţie , cifra totală a celor ce vor concura pentru ocuparea unuia dintre cele 1.260 de locuri bugetate scoase la concurs fiind de 4.204 de candidaţi dintre care 35 au fost deja atribuite premianţilor la olimpiadele naţionale şi internaţionale”, a declarat Prof. Dr. Viorel Jinga, Rector al Universităţii de Medicină şi Farmacie Carol Davila din Bucureşti.

Câte facultăți de Medicină sunt în România

Deși Facultatea de Medicină din București este cea mai cunoscută, fiecare centru universitar mare are câte o facultate de Medicină și Farmacie, unele dintre ele cu specializări și în Stomatologie. Lista cu orașele în care sunt facultăți de Medicină:

  • Universitatea de Medicină și Farmacie ”Carol Davila” din București
  • Universitatea de Medicină și Farmacie ”Grigore T. Popa” din Iași
  • Universitatea de Medicină și Farmacie ”Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca
  • Universitatea de Medicină și Farmacie ”Victor Babeș” din Timișoara
  • Universitatea de Medicină și Farmacie din Craiova
  • Universitatea de Medicină și Farmacie din Târgu Mureș
  • Universitatea ”Ovidius” din Constanța – Facultatea de Medicină
  • Universitatea din Oradea – Facultatea de Medicină și Farmacie
  • Universitatea ”Transilvania” din Brașov – Facultatea de Medicină
  • Universitatea din Sibiu – Facultatea de Medicină
  • Universitatea de Vest ”Vasile Goldiș” din Arad – Facultatea de Medicină
  • Universitatea din Pitești – Facultatea de Medicină
  • Universitatea din Galați – Facultatea de Medicină și Farmacie

Anul acesta, și Universitatea din Suceava a primit aviz pentru a înființa o facultate de Medicină în cadrul Universității. Aceasta va avea o capacitate de 60 de studenți, iar ciclul de licență va dura 6 ani, la fel ca în cazul celorlalte facultăți de Medicină din țară.