Fabrica din România care oprește definitiv producția. Sute de angajați au rămas fără loc de muncă

Fabrica din România care oprește definitiv producția. Sute de angajați au rămas fără loc de muncă
Sute de angajați au rămas fără loc de muncă

Fabrica din România care oprește definitiv producția. Unul din cei mai mari producători de aluminiu din țară, în decembrie anul trecut anunța procesul de închidere al fabricilor. Prima era topitoria de aluminiu Alro Slatina. Motivația deciziei fiind că prețurile ridicate la energie sunt principalul vinovat. Se pare că acum a venit rândul și fabricii de la Tulcea, Alum Tulcea, motivul fiind același.

Alro Slatina a început procesul de închidere a activității

Potrivit unor date, încă din decembrie anul trecut, Alro Slatina se afla deja în mijlocul primei faze de închidere, care a dus la o reducere a producției cu 60%. Președintele sindicatului din cadrul uzinei, Constantin Popescu, enunța mai multe detalii despre ce se întâmplă.

„Ne confruntăm cu prețuri exorbitante pe piața de energie și cu lipsa de energie pe piață. Am început deja procesul de închidere. Nu găsim energie.

Vom închide liniile de producție. Nu putem produce la un preț de 2.300-2.600 de dolari pe tona de aluminiu.”, declara Constantin Popescu.

Uzina se numără printre cei mai mari producători de aluminiu integrați pe verticală de pe continent și unul dintre cei mai mari consumatori de energie din România.

Alum Tulcea, fabrica din România care oprește definitiv producția

După prima etapă, anunțată așa cum spuneam în decembrie, acum a venit rândul și celei de la Tulcea. Fabrica Alum Tulcea este controlată de aceeași companie, Alro Slatina. Reprezentanții companiei, conform Profit.ro, au anunțat sistarea producției la Alum Tulcea de la data de 1 august, anul curent. Prin această decizie sute de angajați au rămas fără loc de muncă. Mai exact, din cei 700 de angajați, compania a decis să mai păstreze doar 259 de oameni.

„Costurile de producție ale Alum au fost grav afectate începând cu luna aprilie 2022 din cauza prețului gazului, achiziția pentru Alro atingând un nivel de 913 dolari/Mt DDP Slatina începând cu luna mai. Din informațiile despre piață publicate de rapoarte de specialitate, prețul indicativ actual de piață este de aproximativ 515 dolari/Mt DDP Slatina.

Alro/Alum are opțiunea de a cumpăra 25.000 – 30.000 Mt +/-5% alumină calcinată la un preț de 477 dolari/Mt CIF Cta ~ 505 USD/Mt DDP Slatina. Prețurile pentru gazele naturale si energia electrică au cea mai mare influență asupra costurilor de producție de la Alum, cu o pondere de aproximativ 500 dolari/tonă alumină la nivelul costului total pentru alumina fabricată în anul 2022″, se arată în documente, conform Profit.ro.

Odată cu închiderea producției, Alro anunță că are deja un plan de a acoperi lipsa producției, și asta o va face prin importuri aduse direct în portul Constanța