Expresii românești. Ce înseamnă ”zarurile au fost aruncate” și în ce context istoric s-a folosit

de: Puiu Alexandru
24 06. 2019

Zarurile au fost aruncate este doar una dintre multele expresii românești împrumutate din limba latină. Unii preferă și acum să o folosească în varianta originală, alea iacta est.

Puține expresii pe care le folosim în mod uzual au o semnificație istorică atât de importantă precum zarurile au fost aruncate. Mulți consideră aceste cuvinte ca fiind definitorii pentru întemeierea Imperiului Roman, iar povestea din spate este una fascinantă.

Cuvintele ”zarurile au fost aruncate” au fost verbalizate de Iulius Cezar, în timp ce traversa râul Rubicon. La momentul în care a spus Alea iacta est, Cezar se afla într-un război civil cu Senatul Roman și Pompei. De atunci, formularea s-a desemantizat și a devenit un clișeu de circulație internațională. La ora actuală, exprimă momentul în care s-a luat o decizie importantă, după o perioadă mai scurtă sau mai lungă de ezitare.

Potrivit istoricului roman Suetonius, în timpul Războiului Civil, aflat pe malul râului Rubicon, Iulius Cezar s-a întors către comandanţii Legiunii a XIII-a Gemina şi a rostit tare, în limba latină, cuvintele: „Alea iacta est”, în traducere liberă „Zarurile au fost aruncate”. Locația evenimentului este una foarte importantă, pentru că marca granița dintre Galia Cisalpină, la nord și Italia, la sud.

Până la momentul respectiv, traversarea râului era o acțiune interzisă oricărui general de armată, pentru că era percepută ca un act de război. În momentul în care Cezar a rostit cuvintele, el și-a asumat faptul că a luat o decizie radicală, fără precedent. A declanșat Războiul Civil. Totodată, campania inițiată la momentul respectiv de Cezar a fost considerată ca fiind cea mai mare operațiune militară desfășurată în perioada Republicii Romane.

Războiul la care s-a ancorat Cezar după ce a spus zarurile au fost aruncate a durat patru ani, din 10 ianuarie 49 î.Hr – 17 martie 45 î.Hr. Războiul s-a purtat între forţele populare conduse de Iulius Cezar şi aristocraţii Republicii Romane, conduse de Senatul Roman şi Pompei. La final, Iulius Cezar a întemeiat Imperiul Roman.