Explozii la centrala Zaporojie. Rusia amenință cu „norul radioactiv”, România e pe harta ţărilor vizate

Explozii la centrala Zaporojie. Rusia amenință cu „norul radioactiv”, România e pe harta ţărilor vizate
Rusia respinge propunerea ONU de a demilitariza centrala de la Zaporojie

În cursul zilei de astăzi, Ministerul Apărării din Rusia a publica o hartă cu țările care ar putea fi afectate de radiații, în cazul în care va fi eliminat 25% din conținutul radioactiv al unui reactor de la centrala Zaporojie. România este una dintre țările care se află pe hartă.

Amenințări din partea Rusiei cu „norul radioactiv”

Războiul dintre Rusia și Ucraina continuă, iar în zona centralei au avut loc mai multe explozii în ultima perioadă. Cele două tabere se acuză reciproc, însă astăzi Rusia a refuzat o posibilă demilitarizare a zonei, cerință venită de la Secretatul General al ONU.

Pe harta publicată de autoritățile ruse se află mai multe țări care ar putea fi acoperite de norul radioactiv, țări precum Republica Moldova, jumătate din România și părți din Germania, Polonia, Slovacia și Belarus.

Specialiștii ruși acuză Kievul pentru acțiunile militare care au avut loc recent în zona centralei Zaporojie, spunând că ar putea apărea o situație similară cu cea de la Cernobîl. Purtătorul de cuvânt al ministerului rus enumerat consecințele unei posibile explozii la centrala de la Zaporojie.

„O astfel de situație extraordinară va duce la o migrație în masă a populației și va avea consecințe mult mai catastrofale decât criza energetică care se apropie”.

Rusia respinge propunerea ONU de a demilitariza centrala de la Zaporojie

Antonio Guterres, secretarul general al Națiunilor Unite, a propus demilitarizarea zonei din jurul centralei nucleare de la Zaporojie. Aceasta este controlată de ruși, fiind situată în sudul Ucrainei. Cu toate acestea, Ministerul de Externe al Rusiei a respins astăzi propunerea generalului ONU.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Ivan Nechaev, a declarat în timpul unui briefing că propunerile sunt „inacceptabile”. Centrala nucleară a fost capturată de către armata rusă în luna martie.

Instalația centralei nucleare este în apropierea liniei frontului, fiind atacată în mod repetat în ultimele săptămâni. Oamenii se tem de un posibil dezastru nuclear, iar până acum nu se știe sigur cine ar putea fi de vină. Atât Ucraina, cât și Rusia, se acuză reciproc de bombardarea de la centrala Zaporojie.

De asemenea, șeful Forțelor de apărare radioactivă, chimică și biologică din armata rusă, generalul locotenent Igor Kirillov, a precizat că sistemele de suport ale centralei nucleare au fost afectate din cauza exploziilor care au avut loc recent în zona acesteia.