Expiră făina? Detaliul pe care multe persoane îl trec cu vederea
Atunci când faci curat în frigider și cămară și arunci toate alimentele și produsele care au expirat, gospodinele îți recomandă să privești cu atenție termenul de valabilitate al pachetelor de făină. Ce scrie pe etichetă.
Când expiră, de fapt, făina
Odată la câteva zile sau săptămâni este important să verificăm termenul de valabilitate al produselor alimentare pe care le depozităm în frigider, în cămară sau dulapuri, pentru a ne asigura că folosim și consumăm numai produse proaspete și sănătoase.
Pe lângă fructe și legume, unele dintre cele mai pretențioase alimente, care expiră după doar câteva zile, gospodinele sunt extrem de atente atunci când cumpără produsele care sta la baza mâncărurilor gătite, precum orezul, făina, zahărul și uleiul.
Chiar dacă o păstrăm la loc sigur, în cămară sau dulap, într-o punguță sau cutie de plastic, făina de grâu nu poate fi folosită pentru o perioadă foarte îndelungată de timp. Conform specialiștilor, acest produs are un termen de valabilitate de 8 luni de zile de la deschiderea pachetului, iar făina integrală expiră în jumătate de an de la prima folosire.
Cum testezi dacă făina mai este sau nu bună de folosit? Simplu. Deschide pachetul și dacă observi un miros neplăcut, atunci acela este semnul de care aveai nevoie pentru a arunca la gunoi pachetul cu făină.
Când expiră nucile și uleiul
Atunci când vorbim despre ulei, fiecare sticlă are marcată pe ea termenul de valabilitate. Important de știut este faptul că termenul respectiv de valabilitate este valid dacă sticla nu este desfăcută.
Uleiul râncezește mult mai repede atunci când capacul este desfăcut, proces în urma căruia uleiul intră în contact cu aerul şi cu lumina. După câteva luni de la deschiderea sticlei, chiar dacă nu este folosit des, uleiul capătă un miros înţepător, precum cel al oţetului, iar gustul se va modifica cu siguranță.
Pentru că sunt foarte puțin procesați, fulgii de ovăz rezistă mult mai mult timp. Pe de altă parte, nu acelaşi lucru se poate spune despre cerealele aromate. Odată ce intră în contact cu aerul, cerealele aromate se înmoaie şi capătă consistenţa cartonului.
Bicarbonatul de sodiu poate fi folosit încă 2 ani după expirare
Explicația este destul de simplă, deoarece zahărul din componenţa cerealelor se dizolvă, prin urmare cerealele se înmoaie. Cum îți dai seama că au expirat? Dacă nu scot un sunet puternic când le rupi, acesta este un semn clar că cerealele s-au stricat și trebuie aruncate la gunoi.
Însă, de departe, alimentul care rezistă cel mai mult este bicarbonatul de sodiu. Acest aliment minune al gospodăriei, bun la aproape orice (nu doar în bucătărie) este valabil și doi ani de zile după expirarea termenului de valabilitate scris pe etichetă.