Experții din Israel, mărturisire de ultimă oră despre eficacitatea vaccinului Pfizer

Experții din Israel, mărturisire de ultimă oră despre eficacitatea vaccinului Pfizer
Cazurile zilnice de Covid-19 încep să revină din nou

De ceva vreme majoritatea experților au căutat modalități de a contracara noua tulpină covid din Africa de Sud. Cel mai recent studiu trage un nou semnal de alarmă în privița eficacității celor două doze de vaccin Pfizer împotriva acestei noi tulpini.

Fficacitatea vaccinului Pfizer în fața tulpinii sud-africane

Noua variantă a virusului descoperită pentru prima dată în Africa de Sud este capabilă să reziste  la vaccinul Pfizer-BioNTech. Potrivit unui nou studiu israelian noua tulpină este mai rezistentă. Studiul cercetătorilor israelieni nu a fost încă evaluat de colegii din întreaga lume, relatează CNBC.

Cercetătorii de la Universitatea din Tel Aviv și Clalit au examinat aproape 400 de persoane. Majoritatea au avut testul pozitiv pentru Covid-19 după ce au primit cel puțin o doză de vaccin. Le-au comparat cu același număr de persoane care au fost infectate și nevaccinate.

În urma studiului s-a descoperit că prevalența B.1.351 în rândul pacienților care au primit două doze de vaccin a fost de aproximativ de opt ori mai mare decât la cei care nu au fost vaccinați, mai spune studiul. Datele, publicate online în weekend, sugerează că B.1.351 este mai capabil să „spargă” protecția vaccinului decât tulpina originală, au scris cercetătorii în studiu.

”Pe baza modelelor din populația generală, ne-am fi așteptat la un singur caz al variantei sud-africane, dar am văzut opt. Putem spune că este mai puțin eficient.

Dar sunt necesare mai multe cercetări pentru a stabili exact cât de mult.”, a declarat pentru ”The Times of Israel” profesorul Adi Stern, care a condus cercetarea.

Noile date apar pe măsură ce îngrijorarea crește legat de eficacitatea vaccinului Pfizer în fața noilor tulpine. Variantele extrem de contagioase, despre care studiile au arătat că pot reduce eficacitatea vaccinurilor, ar putea împiedica progresul lumii în ceea ce privește pandemia.

Cazurile zilnice de Covid-19 încep să revină din nou

În acest moment Statele Unite ale Americii sunt cele mai afectate de noile tulpine, conform directorului CDC, dr. Rochelle Walensky. Acesta a lansat luna trecută un avertisment grav, spunând că își face griji că Statele Unite se confruntă cu „o fatalitate iminentă”, deoarece variantele noise răspândesc rapid, amenințând că vor trimite mai mulți oameni spital.

Israelul a lansat campania sa națională de vaccinare în decembrie. Odată cu debutul campaniei au acordat prioritate persoanelor cu vârsta peste 60 de ani, lucrătorilor din domeniul sănătății și persoanelor cu afecțiuni comorbide.

Până în februarie, conducea lumea în topul vaccinări, inoculând milioane de cetățeni împotriva virusului. În ianuarie, Pfizer și Ministerul israelian al Sănătății au încheiat un acord de colaborare pentru a monitoriza impactul real al vaccinului său.

Principalul avertisment al studiului a fost dimensiunea eșantionului. Noua tulpină, B.1.351, a reprezentat aproximativ 1% din toate cazurile Covid-19. Tulpina B.1.1.7, varianta identificată pentru prima dată în Marea Britanie, este mai răspândită.

Pe măsură ce variantele se răspândesc, producătorii de medicamente au declarat că testează dacă o a treia doză ar oferi mai multă protecție. În februarie, Pfizer și BioNTech au declarat că testează o a treia doză din vaccinul Covid-19. Motivația era de a putea înțelege mai bine răspunsul imun împotriva noilor variante ale virusului.