Experimentul făcut de o gospodină când vopsea ouăle de Paște. A luat un ciorap și a băgat oul în el

de: Alexandra Chivu
21 04. 2021

Gospodinele sunt sfătuite să fie foarte atente la achiziționarea ouălor, precum și la modul de vopsire al acestora, după cum ne sfătuiesc specialiștii în alimentație. Pe an ce trece, culorile pentru ouă conțin tot mai mulți aditivi și coloranți care pot fi o bombă toxică pentru organism. Pentru a scăpa de acest inconvenient, putem apela la metodele clasice pentru vopsirea ouălor.

Experiment⌈ Folosește un ciorap și legume pentru a vopsi ouăle de Paște

Cu toate că oamenii sunt conștienți că vopselurile de ouă le pot face mai mult rău decât bine, din lipsă de timp, ori pur și simplu pentru că dau un aspect estetic, le folosesc de Sărbătorile Pascale. Un studiu al celor de la Protecția Consumatorilor ar trebui însă să ne dea fiori. Față de 2015, numărul de aditivi și coloranți dintr-un plic de culoare s-a dublat. Grija poate deveni istorie, căci la îndemână avem…tocmai istoria. Pe vremuri, bunii noștri foloseau legume și alte obiecte pentru a se bucura de ouă fâșnețe de Înviere.

Pentru a le colora în roșu, așa cum e lăsat în tradiție, ai nevoie de multe frunze de ceapă sau de sfeclă. Înfășoară ouăle într-o bucată de ciorap de damă, de culoarea pielii ori alb, și pune-le în oală, alături de cojile dorite. În dres, lipit de ou, poți pune frunze de pătrunjel, mărar, cireș sau corcoduș, fie chiar diferite flori de primăvară. Astfel, vei avea și ouă cu un design interesant pe masa de Paște.

„Ne gândim, ce contează ce vopsea folosim? Vedem că o parte din vopseaua aplicată pe coaja ouălor se transferă și înăuntrul acestuia, dar nu ne gândim mai departe. Știm cu toții, când desfacem oul, unul e puțin galben, unul e puțin verde, unul puțin albastru, în funcție de vopseaua pe care am utilizat-o”, spune un specialist.

Pe lângă ouăle pe care le colorăm singuri, acasă, cu vopsea alimentară care poate conține până la 12 aditivi alimentari, un grad mare de risc îl au și ouăle deja vopsite. Cel mai des, ambalajul acestora nu indică toate ingredientele și nici cantitatea acestora.

Alte metode pentru a colora ouăle în mod natural 

Pentru a vopsi ouăle în mod natural există alternative simple și la îndemână. Putem să colorăm cu afine, ca să ne iasă un violet, cu sfeclă, pentru a face ouăle roșii, turmeric, pentru a le face galbene, sau spanac, pentru a le face verzi. Ca timp, poate că este un pic mai greu, dar pentru sănătate merită.

După ce punem fiecare ingredient la fiert, adăugăm și câteva linguri de oțet. În cele din urmă, putem scufunda în zeama colorată natural. Ele pot fi lăsate la colorat pentru câteva zeci de minute. Pentru o culoare mai intensă, le putem lăsa și peste noapte.