Experiment inedit în Polonia. Ce s-a întâmplat cu primul post de radio creat aproape integral de AI: Publicul a reacționat imediat

de: Daoud Andra
30 10. 2024

Conducerea unui post de radio din Polonia a decis să facă un experiment inedit și a înlocuit aproape toți angajații cu inteligența artificială. Inclusiv DJ-ii au dispărut de pe post, iar publicul a reacționat imediat, astfel că managementul a fost nevoit să ia măsuri.

Primul post de radio creat cu ajutorul AI

Un post public de radio din Polonia a fost în centrul unui experiment inedit. În urmă cu ceva timp, conducerea a decis ca postul să fie administrat aproape integral de AI și inclusiv DJ-ii au fost înlocuiți. Experimentul nu a fost deloc pe placul ascultătorilor, care au reacționat imediat. Astfel, după mai puțin de o săptămână, Radio Krakow a renunțat la experimentul care era programat să dureze trei luni.

„Am fost surprinși de nivelul de emoție care a însoțit acest experiment, de imputarea unor intenții și acțiuni inexistente, de judecățile aspre formate pe baza unor rapoarte false”, a declarat editorul-șef al stației, Marcin Puli.

Deși a fost un proiect inovator și ambițios, reacțiile publicului i-au determinat pe cei care conduc postul de radio să renunțe la experiment. Programele postului erau prezentate de trei personaje AI, iar scopul proiectului a fost să atragă publicul tânăr. La puțin timp după lansare, postul a difuzat un interviu imaginar, creat cu ajutorul inteligenței artificiale, cu Wisława Szymborska, o poetă poloneză laureată a Premiului Nobel, care a murit în 2012.

Critici din partea publicului și a foștilor angajați

Nu doar ascultătorii au criticat inițiativa, ci și foștii angajați care și-au pierdut locurile de muncă, fiind înlocuiți de AI. Feedback-ul negativ la adresa proiectului i-a determinat pe cei care conduc postul să renunțe la el, la mai puțin de o săptămână de la lansare.

„După doar o săptămână, am adunat atât de multe observații, opinii și concluzii încât am simțit că nu are rost să continuăm… Experimentul nostru a arătat câte probleme necesită reglementare, iar experiențele noastre pot fi folosite în timpul lucrului la lege”, a declarat redactorul-șef, Marcin Pulit.

„În ciuda acestui fapt, am experimentat cum funcționează mecanismele post-adevăr, cum faptele își pierd importanța în comparație cu o poveste care apelează la emoțiile destinatarilor și la convingerile lor personale”, a continuat el.

Inclusiv un deputat a luat atitudine împotriva proiectului și a criticat public experimentul făcut cu AI-ul.

„Aștept acum un răspuns din partea ministerului culturii cu privire la faptul dacă ceea ce a făcut Radio Kraków este un element al unei strategii mai ample pentru posturile de radio din sectorul public sau doar o idee incidentală. Dintr-un anumit punct de vedere sunt de acord cu concluziile autorităților Radio Kraków: acțiunile lor au arătat câte probleme legate de utilizarea AI în spațiul media necesită reglementări adecvate”, a scris Rafal Komarewicz, deputat care face parte din Polska 2050, aflat în coaliția de guvernare, pe platforma X.