Există sau nu risc de infectare prin alimente? ANPC le răspunde românilor

de: Alexandra Chivu
22 04. 2020

De luni întregi, lumea pe care o știam s-a schimbat profund. În decembrie 2019 s-a vorbit pentru prima dată, în China, despre o pneumonie agresivă fără cauză clară. În prezent, mai mult de jumătate din oamenii de pe glob sunt în izolare, când ies la cumpărături se poartă cu mănuși, iar masca de protecție le-a devenit accesoriu. Nimic nu mai este la fel, iar omenirea încă bâjbâie în războiul împotriva unui inamic venit de nicăieri.

Există sau nu risc de infectare prin alimente?

Inițial, COVID-19 a fost o boală zoonotică, o infecție de la animale la om. Cel mai probabil, sursa a fost o specie de liliac sau de pangolin, iar primele cazuri au apărut în cadrul unei piețe agroalimentare din orașul Wuhan. Mai apoi, infecția s-a răspândit de la om la om, iar această transmitere(interumană) este cea mai importantă în diseminarea virusului. Astfel, este important să înțelegem metodele de transmitere pentru a stopa procesul.

În cazul SARS-CoV-2, transmiterea este preponderent pe cale aeriană. Bolnavii pot infecta alte persoane prin picături de lichid eliminate prin tuse, strănut, vorbit, ce intră în contact apoi cu mâinile, ochii, mucoasa orală ori nazală, potrivit raportuldegardă.ro.

Infecțiile respiratorii mai pot fi transmise prin aerosoli, particule formate prin uscarea picăturilor, ce pot traversa distanțe mari până la următorul om. Această formă de transmitere la distanță nu a fost demonstrată în cazul SARS-CoV-2. O altă metodă de transmitere suspectată în cazul acestui virus este cea digestivă, fiind identificat în 53,42% dintre probele de scaun, provenind de la 73 de pacienți.

Mai mult, probele au rămas pozitive la 23.29% dintre aceștia, după ce nivelul viral de la nivel respirator a devenit nedetectabil. Această observație duce la ipoteza infectării prin consumul de alimente contaminate cu noul virus, care nu a fost însă confirmată.

ANPC le răspunde românilor

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) anunță că nu există risc de infectare cu noul virus prin alimente și nici de la ambalajele acestora. „S-a dovedit științific că noul coronavirus are nevoie de o gazdă biologică pentru a se putea multiplica. Una este să reziste pe suprafețe, alta este să se transmită”, a transmis Eduardt Cozminschi, președintele ANPC.