Exercițiul de matematică de clasa a 4-a care a împărțit internetul în două. Foarte mulți nu au reușit să-l rezolve

de: Năstase Mirabela
01 02. 2022

Un exercițiu de matematică de clasa a IV-a împărțit internetul în două. Foarte mulți nu au reușit să îl rezolve, deși exercițiul se regăsește în manualele de matematică din ciclul primar. Copiii studioși îl rezolvă în două minute, însă pe mulți dintre adulți îi pune în dificultate. Unde se încurcă ei, de fapt?

Exercițiul de matematică de clasa a 4-a care a împărțit internetul în două

Un exercițiu de matematică care se regăsește în manualul de matematică de clasa a IV-a i-a încurcat tare pe internauții, care greșesc când trebuie să dea răspunsul lui. Însă principala eroare pe care adulții care încearcă să îl rezolve o fac este aceea că nu respectă ordinea operațiilor. Așadar, și răspunsul dat ajunge să fie altul decât cel corect. Deși mulți tind să spună că rezultatul este cifra 1, acest rezultat este total greșit. Oamenii sunt bulversați total când li se cere să rezolve exercițiul următor:  6: 2 (1+2) = x

În mediul online s-au iscat adevărate dispute, fiind date mai multe răspunsuri pentru același exercițiu. Dar rezolvarea corectă constă, cum spuneam, în respectarea ordinii operațiilor. Se știe că mai întâi se rezolvă paranteza, mai exact adunarea. În exercițiile de matematică sunt utilizate trei tipuri de paranteze: acolade, paranteze drepte și paranteze rotunde, și apar mereu în pereche.

Rezolvarea unui exercițiu în care apar trei tipuri de paranteze

Rezolvarea unui exercițiu în care apar trei tipuri de paranteze se face astfel: mai întâi se efectuează operațiile din parantezele rotunde, apoi se scrie din nou exercițiul și se transformă acoladele în paranteze drepte, iar parantezele drepte în paranteze rotunde, punându-se în locul parantezelor rotunde rezultatul obținut.

Se continuă apoi tot cu efectuarea operațiilor din parantezele rotunde – ( ) -, se scrie din nou exercițiul, transformând parantezele drepte – [ ] – în paranteze rotunde – ( ) – și avand grijă a înlocui rezultatul obținut anterior. Astfel, s-a ajuns la ultimele operații din parantezele rotunde, care se efectuează.

Mai trebuie spus că atunci când se efectuează operațiile din parantezele rotunde se ține cont de ordinea efectuării operațiilor: mai întâi se rezolvă operațiile de ordinul II, adică înmulțirea și împărțirea, după care operațiile de ordinul I, adică adunarea și scăderea.

De precizat este că niciun semn între 2 și rezultatul parantezei înseamnă înmulțire, iar operația are același ordin, motiv pentru care se rezolvă în ordinea firească, de la stânga la dreapta.

Ordinea corectă este:

1 + 2 = 3

6 : 2 = 3

3 x 3 = 9.

Cifra 9 este deci răspunsul corect al exercițiului care a împărțit internetul în două. Tu ai obținut același rezultat?