EXCLUSIV Motivul pentru care soțul Gabrielei Firea i-a dat locuință de la Primărie lui Miron Cozma. Cum a ajuns fostul lider al minerilor asistat social. Documente și reacții

de: Andrei Alexandra
01 09. 2020

După ani întregi în care s-a plâns că trăiește din mila prietenilor și că de abia îi ajung banii de chirie, Miron Cozma a reușit să primească o locuință socială de la Florentin Pandele, cu care este și bun prieten.

Are o pensie de 3500 lei și este considerat victimă a Mineriadei

Marian Cozma, este, fără dar și poate, unul dintre cele mai controversate personaje publice din România. Condamnat în 1999 la 18 ani de închisoare după el și 15.000 de mineri au intrat în București, oraș pe care au încercat să îl cucerească prin violențe duse la extrem.

Mineriada a fost considerată cel mai sângeros eveniment de la revoluție și până în prezent, iar bilanțul celor trei zile de agresiuni a fost unul îngozitor: 6 morți și aproape 800 de grav răniți.

EXCLUSIV Motivul pentru care soțul Gabrielei Firea i-a dat locuință de la Primărie lui Miron Cozma. Cum a ajuns fostul lider al minerilor asistat social. Documente și reacții

Până în prezent, “prințul Huilei”, așa cum este poreclit, are la activ mai multe condamnări, o grațiere, o revocare a acesteia, patru încarcerări, trei puneri în libertate și alte trei încercări de eliberare condiționată. Imediat după eliberare, Miron Cozma a locuit câteva zile în Voluntari, apoi s-a mutat la fiul său, la Timișoara.

Din 2010 însă, fostul miner s-a mutat în Voluntari, iar până când a ajuns la vârsta de pensionare nu a avut nicio sursă de venit, a povestit chiar el:

“Trăiesc din mila și respectul prietenilor. Locuiesc cu chirie și mânânc la apropiați la restaurante”, declara Cozma în urmă cu câțiva ani.

Lucreză ca subinginer electromecanic la compania “fratelui” Pandele!

În 2017, fostul lider al minerilor din Valea Jiului a ieșit la pensie, iar în prezent încasează de la statul român suma de 7000 lei, însă ANAF-ul îi oprește jumătate din  bani. La această sumă se adaugă și salariul pe care îl are încă din 2018 la compania publică de apă din Voluntari, fondată de primarul Florentin Pandele.

Miron Cozma a și recunoscut acest lucru în urmă cu doi ani, atunci când a declarat faptul că este angajat la Euro Apavol, în calitate de subinginer electromecanic, și că încasează un salariu de 1200 lei net/lunar. Pe atunci, colegi de-ai acestuia, sub protecția anonimatului, au declarat pentru ziarul Libertatea:

„Pandele l-a angajat pe Cozma, fără să fie nevoie să vină la serviciu, la Euro Apavol din 240 de angajați, cam 180 vin la muncă, restul sunt pile, precum Cozma”

A primit o casă în Voluntari ca ajutor social!

Conform informațiilor obținute de Playtech.ro, Florentin Pandele nu s-ar fi oprit aici cu ajutorul pentru „fratele” Cozma. Astfel, fostul rege al Huilei a cerut ajutor social și s-a înscris pe liste, ca toți ceilalți cetățeni de rând. Nu a fost nevoit să aștepte prea mult, pentru că a și primit o locuință ca ajutor social, asta deși încasează, lunar, peste 5000 lei.

La fel ca de fiecare dată, și acum am respectat condul de etica și deontologie profesională și am încercat timp de două zile să luăm legătura cu primarul orașului Voluntari, pentru o reacție oficială, însă fără a avea vreun succes.

Astfel, am trimis un mail departamentului de comunicare din cadrul primăriei, în care am cerut, respectuos, să ni se confirme faptul că Miron Cozma a primit o casă din partea Primăriei, deci a statului, dar și că este, în continuare, angajat al companiei de alimentare cu apă și canalizare.

Ni s-a răspuns la mail o săptămână mai tâziu, însă numai din partea companiei Euro AVAPOL, care ne-a scris că nu ne poate dezvălui informații cu caracter privat. Asta deși compania este una publică și ar trebui să existe transparență managerială.

EXCLUSIV Motivul pentru care soțul Gabrielei Firea i-a dat locuință de la Primărie lui Miron Cozma. Cum a ajuns fostul lider al minerilor asistat social. Documente și reacții (Adresa către playtech.ro)

Primăria a omis, cu desăvârștire, să ne ofere vreun fel de răspuns legat de ajutorul social pe care Miron Cozma îl primește. În încercarea de a mai verifica încă o dată informația, l-am sunat pe fostul miner, care ne-a rugat să revenim. Asta se întâmpla în urmă cu aproape o săptămână, iar din acel moment nu ne-a mai răspuns deloc la telefon.