09 mart. 2021 | 07:00

EXCLUSIV 15 ani de la moartea Laurei Stoica. Ce surpriză genială a pregătit fratele ei, pentru fanii adevărați ai rock-ului

Monden
EXCLUSIV 15 ani de la moartea Laurei Stoica. Ce surpriză genială a pregătit fratele ei, pentru fanii adevărați ai rock-ului
Laura Stoica, vocea feminină a rock-ului românesc

În urmă cu 15 ani, a fost seara fatidică. Se întorceau de la un spectacol susținut la Casa de Cultură din Urziceni. Laura Stoica și Cristian Mărgescu aveau să plece împreună într-o altă lume. Astăzi, 9 martie 2021, ne aducem aminte de acel moment dramatic.

Laura Stoica, vocea feminină a rock-ului românesc

În 1990, după mai multe încercări eșuate, apărea pe scena Festivalului Național de Muzică Ușoară ”Mamaia” o tânără cântăreață. Era deja de ceva vreme solista Teatrului din Ploiești.

Cu o voce altfel, tânăra Laura Stoica avea să câștige, la a patra încercare ce-i drept, Marele Premiu al Festivalului cu interpretarea melodiei ”Dă, Doamne Cântec”, o compoziție a lui Viorel Gavrilă, pe un text semnat de Eugen Rotaru.

Câștigarea acestui premiu avea să-i aducă aprecierea publicului, a celor din industria muzicală și nu numai. Anul următor, 1991, îi aduce colaborarea cu Marius Țeicu și, tot atunci, apărea pe piață piesa cu care avea să se identifice până astăzi: ”Un Actor Grăbit”.

Piesa compusă de Bogdan Cristinoiu, pe versurile Andreei Andrei, avea să fie piatra de temelie a unei cariere ce s-a terminat brusc în data de 9 martie 2006. Multe din piesele pe care le-a interpretat ulterior, sunt compoziții proprii.

Facultatea și declinul muzical

În afară de vocea deosebită, Laura Stoica și-a demonstrat și talentul actoricesc, debutând pe scena Teatrului Nottara, în 1999, jucând în piesa ”Azilul de noapte”, de Maxim Gorki. Ulterior, termină Facultatea de teatru, în anul 2000, sub îndrumarea profesorilor Constantin Codrescu, Vlad Rădescu și Doru Ana.

După terminarea facultății, din punct de vedere muzical apare declinul, chiar dacă Laura Stoica încearcă să scoată un album, ”Vino”. Despre acest moment Alexandru Stoica declara:

”În perioada respectivă, n-a găsit absolut nici un producător care să vrea să-i scoată acest album. Cel care i-a fost alături o perioadă destul de lungă a fost domnul Aurel Mitran. I-a fost chiar impresar.

I-a îndrumat foarte mult pașii în domeniul acesta. Dânsul i-a produs albumul, l-a finanțat. Și, pentru că n-a găsit pe nimeni să-l scoată mai departe, care să-l masterizeze, l-a ținut până când Laura n-a mai fost.”

9 martie 2006, drumul fără întoarcere

În seara fatidică se întorceau spre București de la un concert pe care l-au susținut la Urziceni. Atunci Laura, Cristian și, fructul iubirii lor, copilul încă nenăscut, aveau să plece, poate, într-o lume mai bună.

Astăzi, la 15 ani de la dispariția fizică a Laurei, am stat de vorbă cu fratele artistei, Alexandru Stoica, care de altfel s-a ocupat postum, de menținerea vie în conștiința publicului a imaginii celei care a fost Laura Stoica și a întregii ei moșteniri artistice.

Interviu cu Alexandru Stoica, fratele Laurei

Ștefan R. Apostol:  Bună ziua Alexandru Stoica! Îți mulțumesc pentru amabilitatea de a-mi acorda acest interviu! Sunt 15 ani de când una dintre cele mai mari voci feminine ale muzicii rock românești (asta ca să nu supărăm pe nimeni deși eu o consider a fi cea mai mare) a plecat într-o altă lume.

Știu că te-ai ocupat și te ocupi de moștenirea ei artistică pe care ne-a lăsat-o nouă, tuturor. Te-aș ruga să îmi spui ce ai reușit să faci în acest sens în tot acest timp?

Alex Stoica: Salut, mulţumesc pentru gândul frumos şi aprecierile tale sincere! Până acum am reuşit să facem două ediţii ale Festivalului ”Laura Stoica”. Am reuşit să dau publicului un album ce nu fusese lansat când Laura era încă fizic printre noi, acesta se numeşte “Vino”.

În curând, împreună cu un vechi şi bun prieten Cătălin Muraru de la Roton, vom lansa un CD de colecţie cu melodii cunoscute şi mai puţin cunoscute şi difuzate. Vă las să le descoperiţi singuri.

Nu vă pot spune o dată de lansare deoarece încă nu a fost stabilită, însă sper să fie în această lună. Urmăriţi pe Facebook ”Alexandru Fundaţia Laura Stoica” şi veţi afla de acolo toate noutăţile.

Viața cu și fără Laura Stoica

Ștefan R. Apostol:  Cum a fost viața familiei fără Laura din acel moment fatidic de 9 martie 2006 până astăzi ?

Alex Stoica: Viaţa merge mai departe şi nu suntem noi cei ce pot hotărî când plecăm din planul acesta fizic.

Fără Laura rămâne un loc liber, însă nu gol. Ea a lăsat multe în urma ei, a umplut şi umple sufletele noastre cu glasul ei, cu bucuria ce o transmite prin toate cântecele pe care le-a interpretat. Ea este şi va fi vie în inimile şi sufletele noastre.

Ștefan R. Apostol:  Ați avut o copilărie frumoasă? Te rog, dacă vrei, împărtășește-ne măcar o amintire din copilăria voastră.

Alex Stoica: Da, am avut o copilărie frumoasă. Fiind 3 fraţi, nu ne-am plictisit niciodată. Amintiri sunt multe. Eu am copilărit cu Laura până la 6 ani, la bunicii din partea mamei.

Acolo eram foarte alintaţi de familie, de bunici, de unchii şi mătuşile noastre care veneau foarte des pe la bunici. Eram răsfăţaţi şi în centrul atenţiei mereu.

Dacă Laura dorea să i se facă poze, mă lua de mână şi împreună îl rugăm pe unchiul nostru Titi (fratele cel mai mic al mamei), să ne fotografieze.

Laurei îi plăcea să meargă cu mine prin oraş la plimbare şi să mă ţină de braţ, se simţea protejată şi asta îmi plăcea şi mie pentru că o cunoştea foarte multă lume şi avea mulţi prieteni şi prietene. Era o fire foarte comunicativă şi veselă.

Omagiu adus memoriei Laurei Stoica

Ștefan R. Apostol:  Ce ar spune Laura acum, în raport cu ce se întâmplă în industria muzicală românească?

Alex Stoica: E greu să spun care ar fi părerea ei acum. Ştiu însă că era cam dezamăgită în ultima vreme de cum involua aceasta industrie. Nu vreau să supăr pe nimeni aşa că mă opresc aici.

Ștefan R. Apostol:  Care ar fi următorul lucru pe care ai de gând să-l faci pentru păstrarea vie a Laurei în rândul publicului, mai ales în rândul celor tineri care nu au cunoscut-o, având în vedere că erau foarte mici iar unii nici nu existau la plecarea ei?

Alex Stoica: Pentru următoarea perioadă obiectivul principal este să pot să redau publicului albumul “S-a schimbat”.

Acest album a fost scos în ediţie restrânsă şi este foarte mult cerut de fani.

Sper să reuşesc în acest an să pot să îl obţin şi să îl redau tuturor celor ce o ascultă încă pe Laura Stoica cu bucurie.

Toate cele pe care le vom face şi în continuare le voi face publice pe site-ul laurastoica.ro, pe facebook şi pe toate canalele media unde vom avea acces.

Vă mulţumesc pentru toate gândurile voastre bune şi vă îmbrăţişez cu multă bucurie.

Iar pentru că tocmai începe o nouă primăvară şi azi când vă scriu aceste rânduri este 8 martie, le urez tuturor doamnelor şi domnişoarelor să fie fericite, iubite şi împlinite pe toate planurile şi în toate planurile. La Mulți ani femeie! ❤️

Parteneri
Cum a vrut Ungaria unirea cu România. Dezvăluiri fără precedent
Redactia.ro
Lovitură de teatru! De ce ar fi făcut luptătorul MMA gestul golănesc către fata din ring: ”N-am altă explicație”
Digisport.ro
Ungaria și propunerea surprinzătoare pentru „dușmanul de moarte”, România. De ce nu a fost posibilă unirea cu țara noastră
Click.ro
Pepe o acuză Raluca Pastramă că l-a înșelat în timpul căsniciei. Neașteptat cum a aflat: „Mă striga 'nașule', venea la noi acasă..."
Viva.ro
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea în care trăia ca un rege
Digi24
Misterul morții unei mame și a fiicei ei de 10 ani a fost rezolvat după 24 de ani. Ucigașul a dezvăluit totul de pe patul de moarte
Digi24
Imagini din apartamentul în care locuiesc Mircea Badea și Carmen Brumă. Cum au amenajat / FOTO
Unica.ro
Decizia luată de Guvern. Când se plătesc pensiile de Paște
EVZ.ro
Nume sărbătorite de Sf. Gheorghe. Cui îi spunem la mulți ani pe 23 aprilie
Spynews
NOILE REGULI pentru șoferi. Au fost adoptate astăzi, 24 APRILIE
Capital.ro
Top 5 alimente care ne otrăvesc organismul și trebuie evitate | Dr. Cezar: ”E favorizantă pentru apariția cancerului”
Antena 3
Vedeta a dezvăluit că a avut o relație incestuoasă timp de zece ani cu tatăl ei, un cântăreț cunoscut: “Tata era altceva”. Acum s-a aflat tot
Avantaje
Cine PIERDE bani din PENSIE imediat. ANUNȚUL ministrul MUNCII
Mediaflux
Nume sărbătorite de Sf. Gheorghe. Cui îi spunem la mulți ani pe 23 aprilie
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
O creatură cu gheare ascuțite a fost descoperită în podul unei case. Oamenii sunt terorizați de sunetele pe care le scoate
Antena 1
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!' 5 motive pentru care nu-l recunosc ca pe Mesia
Shtiu.ro