Eveniment istoric în ianuarie 2024. Ce se va întâmpla pe lună la început de an

de: Ionuț Vieru
29 12. 2023

Luna ianuarie este una foarte importantă. Vom asista la un eveniment istoric care va avea loc pe Luna, mai exact pe data de 20 ianuarie. Ce se va întâmpla, aflați în rândurile următoare.

Evenimentul istoric care va avea loc pe Lună

Exploratorul lunar la Japoniei a intrat cu succes la începutul acestei săptămâni pe orbita Lunii, au anunțat specialiștii țării. Urmează ca nava spațială să aselenizeze pe data de 20 ianuarie.

Nava japonezilor este denumită Sonda Smart Lander for Investigating Moon (SLIM). Aceasta a fost introdusă cu succes pe orbita lunară în cursul zilei de luni la ora 16:51, ora Japoniei, potrivit agenției spațiale japoneze JAXA.

Micul modular SLIM a fost transportat către Lună de către H2A, supranumită „Moon Sniper”. Aceasta a decolat din arhipelag în luna septembrie. Evenimentul a fost transmis Live pe rețelele de socializare, având peste 50.000 de urmăritori.

SLIM este conceput de japonezi pentru a testa o tehnologie ce permite aterizări punctuale pe suprafața corpurilor gravitaționale cu o precizie de sub 100 de metri. Navele spațiale convenționale au o precizie de câțiva kilometri.

Japonia este a cincea țară care va plasa un explorator pe suprafața lunară, celelalte patru țări fiind SUA, fosta Uniune Sovietică, China și India.

Citește și: Fenomenul care apare în această noapte pe cerul României. Ce este ‘Luna Rece’ de Crăciun

Descoperire interesantă făcută de astronomi despre Lună

Conform teoriei pe care o cunoaștem deja, Luna s-a format la scurt timp după Pământ, în urmă cu circa 4,4 miliarde de ani. Atunci, un obiect de mărimea lui Marte s-a lovit de planeta noastră, care era caldă, încă moale și proaspăt formată, și a desprins un nor uriaș de resturi, formând Luna.

Cu toate acestea, un nou studiu al micilor grăunțe de zirconiu din probele lunare recoltate de Apollo sugerează că aceasta ar fi mai veche decât credeam, cu circa 40 de milioane de ani.

Prin urmare, Luna ar avea cel puțin 4,46 miliarde de ani, adică doar puțin mai tânără față de Pământ, conform echipei conduse de geologul Jennika Greer.

„Aceste cristale sunt cele mai vechi particule solide cunoscute care s-au format după impactul gigantic. Și pentru că știm cât de vechi sunt aceste cristale, ele servesc drept reper pentru cronologia lunară”, spune astronomul Philipp Heck de la Field Museum și Universitatea din Chicago.

Citește și: Ce este Superluna, cel mai spectaculos fenomen astronomic din luna iulie 2022

Estimările cu privire la momentul impactului au variat de-a lungul timpului. Cu toate acestea, un număr tot mai mare de dovezi sugerează că acesta ar fi avut loc mai devreme decât estimările de până acum.