Europa, lovită de uraganul Kirk. Precipitații-record, de până la 300 de litri pe metrul pătrat. Care vor fi țările afectate

de: Andrei Simion
08 10. 2024

Uraganul Kirk, format în mijlocul Atlanticului, se îndreaptă către Europa după ce a atins categoria 4, cu rafale de vânt care au ajuns la 233 km/h. Deși puterea sa va scădea pe măsură ce avansează, iar intensitatea se va reduce la categoria 1, furtuna rămâne o amenințare serioasă pentru coastele europene.

Care va fi traiectoria uraganului Kirk?

Momentan, traseul exact al uraganului nu este complet clarificat, însă prognozele sugerează că ar putea lovi nordul și vestul Europei. Se estimează că va aduce ploi torențiale, cu acumulări de până la 300 de litri pe metru pătrat, vânturi extrem de puternice și posibilitatea formării unor tornade. Cele mai recente modele meteo indică o traiectorie care ar putea afecta zonele de coastă din Irlanda până în Portugalia, iar cel mai probabil, furtuna va atinge Franța.

Atât Franța, cât și Spania au emis deja avertizări cu privire la precipitațiile puternice și rafalele de vânt care vor însoți furtuna. De asemenea, este prognozată o scădere semnificativă a temperaturilor în regiunile afectate. Data estimată pentru sosirea uraganului în Europa este 9 octombrie.

Impactul asupra altor țări europene

Dacă uraganul Kirk va urma o traiectorie mai nordică decât se anticipează, alte țări precum Belgia, Olanda, nordul Germaniei și sudul Marii Britanii ar putea experimenta precipitații abundente și vânturi puternice. Cu toate că furtuna va pierde din intensitate odată ce va trece peste apele mai reci ale Atlanticului, autoritățile din aceste regiuni sunt în alertă și pregătesc măsuri de prevenție.

Activitatea uraganelor în Atlantic rămâne intensă, iar meteorologii monitorizează atent uraganul Leslie, care se află încă în larg. În același timp, în Golful Mexic, furtuna tropicală Milton a început să se intensifice și se așteaptă să devină un uragan major, îndreptându-se spre coastele Floridei.

Ploi torențiale și rafale de vânt în Europa

Deși traseul exact al uraganului Kirk sub forma unui ciclon în Europa nu este încă sigur, se așteaptă ca acesta să traverseze nordul continentului. Cele mai afectate țări vor fi Franța, Belgia, Țările de Jos și nordul Germaniei, unde vânturile puternice și ploile torențiale vor crea probleme semnificative.

În sudul Marii Britanii, de asemenea, sunt posibile precipitații intense dacă furtuna se deplasează mai spre nord decât se anticipează în prezent.

Avertizările specialiștilor

Meteorologii avertizează că odată ajuns pe continent, uraganul Kirk ar putea provoca fenomene meteo extreme, inclusiv vânturi cu forță de uragan, ploi abundente și, în unele regiuni, chiar tornade în zonele de coastă.

„Situația meteo de săptămâna viitoare trebuie tratată cu maximă seriozitate”, au declarat specialiștii. Aceștia adaugă că, deși există șansa ca uraganul să își piardă din intensitate odată ce ajunge în Franța, locuitorii din zonele vizate trebuie să rămână vigilenți, deoarece previziunile actuale indică o furtună puternică.