Eurodeputații români, furioși în plenul Parlamentului European. Cum susțin aderarea României la Schengen: „Umilitor și intolerabil”

de: Rosu Ioana
06 10. 2022

În cursul zilei de miercuri, în Plenul Parlamentului European de la Strasbourg a avut loc o dezbatere dedicată aderării României și Bulgariei la Spațiul Schengen, acolo unde eurodeputații români au susținut cu arguente extrem de puternice aderarea cât mai rapidă a celor două țări, având în vedere că acestea îndeplinesc condițiile necesare încă din anul 2011.

România, la un pas de aderarea la spațiul Schengen?

În perioada 17-20 octombrie va avea loc o sesiune plenară în care este prevăzută supunerea la vot a unei rezoluții prin care România și țara vecină, Bulgaria, să adere cât mai repede la Spațiul Schengen, țara noastră luptându-se de câteva decenii pentru a beneficia de acest drept de liberă circulație. De asemenea, în urmă cu câteva săptămâni, cancelarul Germaniei a menționat că țara noastră merită aprecierea Europei pentru toate eforturile depuse în acest sens.

La dezbaterea desfășurată ieri pe această temă, mai mulți eurodeputați români au susținut puternic materializarea muncii depuse de România pe o perioadă lungă de timp, folosind inclusiv cuvinte cu puternic impact emotional pentru a sublinia nevoia imperioasă a aderării țării noastre la spațiul Schengen.

De exemplu, eurodeputatul Dan Nica (grupul S&D) a salutat declaraţia Comisiei Europene, potrivit căreia România şi Bulgaria întunesc condițiile pentru a deveni membre depline ale Schengen.

Acesta a făcut referire și la dolenațele preşedinţiei cehe a Consiliului UE, care a transmis că la summitul din luna decembrie este necesar să se obţină unanimitate cu privire la aderarea României şi a Bulgariei la Spaţiul Schengen.

Indignat de amânarea pe termen lung a aderării țării noastre la spațiul Shengen, politicianul a etichetat actuala poziție a României drept „umilitoare şi intolerabilă”, lansând cu acest prilej un apel la solidaritate europeană.

România, capabilă să asigure protecție  frontierei zonei Schengen

Siegfried Mureșan le-a reamintit participanților la dezbatere faptul că țara noastră a găzduit peste un milion de refugiați ucraineni, fiind capabilă să asigure securitate frontierei zonei Schengen.

„Anul acesta, de la începutul invaziei ruse în Ucraina, România a găzduit peste 1 milion de refugiaţi ucraineni. România poate securiza frontiera zonei Schengen în orice condiţii. Includerea celor două ţări va face mai sigură întreaga Uniune Europeană.

Aşa cum am fost de acord ca Suedia şi Finlanda să adere la NATO, tot aşa cerem acum ca România şi Bulgaria să adere la Schengen”, a afirmat în intervenţia sa reprezentantul Partidului Popular European.

Cristian Terheş, membrul al grupului Conservatorilor şi Reformiştilor Europeni, a reacționat nervos cu privire la amânarea acceptării țării noastre în spațiul Schengen, deși întrunește toate condițiile. Acesta a reamintit declarațiile eurodeputatului german Guido Reil care considera că România şi Bulgaria nu trebuie primite în Schengen, criticând inclusiv aderarea lor la Uniunea Europeană.

„Nu pot să îmi ascund stupoarea şi şocul faţă de ce am auzit. Acum 11 ani s-a ajuns la concluzia că România şi Bulgaria sunt pregătite pentru Schengen, dar în 2022 încă avem această discuţie”, a declarat acesta.