Deşi decizia luată ieri este un pas mic într-un proiect extins, el face ca BCE să fie înaintea altor bănci centrale din G7 (grupul statelor puternic industrializate) astfel că ar putea fi un model de urmat.
Ce țări au lansat deja monede virtuale
De asemenea, câteva ţări din Caraibe şi Nigeria au lansat deja monede virtuale, în timp ce China şi Suedia sunt printre cele care dezvoltă proiecte pilot în acest sens, informează Agerpres.
Însă Rezerva Federală a SUA (Fed), Banca Angliei (BoE) şi Banca Canadei sunt mult mai prudente în ceea ce privește astfel de proiecte.
„Până acum, BCE nu a putut comunica clar valoarea adăugată pe care o poate aduce euro digital”, a afirmat Markus Ferber, europarlamentar din Germania.
De asemenea, BCE susţine că un euro digital va crea concurenţă pe piaţa plăţilor, dominată de companiile din America. Răspunzând temerilor în ceeace privește dificultăţile cu care se vor confrunta băncile comerciale după lansarea monedei digitale, Banca Centrală a precizat că va fi stabilit un plafon pentru sumele de euro digitali pe care îi poate deţine o persoană fizică, iar acesta ar putea fi în jur de 3.000 euro.
Cine va distrubui euro digitali
Euro digital euro ar urma să fie distribuit de BCE, de băncile comerciale şi de furnizorii de portofele digitale. Totodată, va fi disponibil rezidenţilor din zona euro şi cetăţenilor săi din străinătate.
Citește și: Ce țară europeană își face propria monedă digitală
Plăţile electronice în UE s-au mărit de la 184.200 miliarde de euro în 2017 la 240.000 miliarde de euro în 2021, accelerate fiind de pandemia de coronavirus, când lumea a cumpărat foarte mult online, conform datelor Comisiei Europene.
Nu în ultimul rând, adjunctul guvernatorului Băncii Spaniei, Margarita Delgado, spunea de curând că BCE trebuie să evalueze impactul unui euro digital asupra sistemului bancar din zona euro, înainte de a se lua orice deizie finală.