Este oficial. S-a dat startul lucrărilor pentru lărgirea plajei din Eforie. Proiectul se va extinde pe 33 de hectare

de: Ionuț Vieru
29 10. 2021

În viitorul apropiat, România va avea plajele mai mari. Autorități au început extinderea plajei de la Eforie, după modelul de la Mamaia. Proiectul se va extinde pe 33 de hectare, iar lucrările sunt în plină desfășurare în acest moment.

Plaja Eforie se va extinde

După stațiunile Mamaia și Eforie, vor fi reabilitate și plajele din Olimp, Costinești și Neptun. Acțiunea face parte dintr-un amplu proiect de lărgire a plajelor. Proiectul este finanțat cu fonduri europene și valorează peste 800 de milioane de euro.

În urma acestui proiect, România va câștiga aproximativ 226 de hectare de plaje noi, potrivit reprezentanților Apelor Române. Mamaia – 53 de hectare, Costinești – 16 hectare, Eforie – 33 hectare, Olimp – 32 hectare, Aurora, Venus și Balta Mangalia – 37 hectare, Neptun și Jupiter – 30 hectare, Saturn și Mangalia – 20 hectare, 2 mai – 4, 5 hectare și Agigea – 6.300 mp.

Cum arată acum zona de fițe a litoralului românesc

În prezent, Mamaia Nord – Năvodari este un mare șantier. S-au început foarte multe proiecte, se construiește mult, iar dezvoltatorii de imobiliare nu țin cont de lege. Lucian Mândruță și-a exprimat părerea pe Facebook în legătură acest lucru.

În această parte a litoralului românesc, oamenii închiriază în plin sezon estival un apartament cu sute de euro pe noapte, chiar dacă mai apoi merg la plajă printre muncitori și utilajele acestora.

„Am trecut ieri (duminică, 24 octombrie, n.red.) prin Năvodari (şi nordul Mamaiei) şi-am fost uluit: a ajuns un New York pe plajă. Bloc lângă bloc (da, câteodată doar câţiva metri separa fereastra fraierului prostit cu “vedere la mare” de cea a celuilalt fraier convins cu “vedere la lac”.  

Dar dincolo de asta e un accident ecologic uriaş: o plajă minunată, cu nisip spectaculos şi vegetaţie de stepă specifică Pontului Euxin, cu nenumărate specii de păsări şi insecte e acum o colecţie de betoane.  

Cei care au dat aprobări să distrugă un astfel de ecosistem ar trebui întrebaţi unde e sufletul lor, cât de mic şi de meschin…   Urmează probabil Vadu. Care trebuie apărat de lăcomia asta, de nebunia asta care, desi pare că ar construi ceva, nu face decât să distrugă”, a scris Lucian Mîndruță în postarea sa.

Conform unui studiu al Ordinului Arhitecților din România, Bucureștiul se află pe primul loc ca număr de investiții în imobiliare, cu 4,2 milioane de mp. Pe locul doi se află Năvodari, cu 800.000 de mp, urmat de Constanța, cu 535.000 de mp.