Este oficial: Reguli noi de la ANAF pentru toți cei care au conturi în bănci. Totul se pune în aplicare de pe 27 martie
ANAF dă drumul la noi reguli în ceea ce privesc popririle, acestea vor întra în vigoare de pe data de 27 martie 2020. Deoarece au fost multe probleme în ultimul timp, au apelat la noi mecanisme.
Este oficial: Reguli noi de la ANAF pentru toți cei care au conturi în bănci
Pe data de 12 martie, s-au oficializat noile reguli pentru funcționarea aplicației e-Popriri, potrivit avocatnet.ro. Acestea au intrat în Monitorul Oficial. Regulile sunt incluse în Ordinul Ministerului Finanțelor 1.665/2020. De unde reies și prevederile actului, ”aplicația e-Popriri va deveni efectiv operațională după 15 zile de la apariția sa”. De asemenea, popririle înființate până acum la data de 26 martie 2020 se supun sistemului vechi. Noul mecanism va fi îmbunătățit din punct de vedere al înființării și ridicării popririlor bancare.
Deși în ultimele luni au apărut discuții legate de aplicație, autoritățile s-au concentrat mai mult pe partea de dezvoltare internă, dar și pe stabilirea unui cadru legal adecvat. Dacă în situația în care cei dornici n-au bani în conturi la înființarea popririlor, se va aplica procedura atunci când banii vor intra în conturi. Aplicația e-Popriri și noul mecanism de înființare și ridicare a popririlor, a fost dezvoltat deoarece se tot fac modificări legislative în ultimele luni. Mirela Călugăreanu a anunțat că e-Popriri va deveni funcțională din luna martie 2020.
Cum va funcționa noul mecanism?
Fiscul va transmite în fiecare zi adresele înființate de popririle bancare la adresa Unității de Imprimare Rapidă, pentru a le procesa și valida. De la această Unitate, informațiile vor fi preluate de e-Popriri și comunicate în format electronic băncilor, până la ora 24:00. Băncile vor răspunde Fiscului ce sume se pot plăti, până la ora 17:00. e-Popriri va analiza aceste sume până la ora 24.:00, și vor emite ordonanțările de plată, astfel instituțiile financiare vor vira banii. Următoare zi bancară, instituțiile financiare vor face plățile către Fisc, suma este indicată de ordonanțele de plată.
Din anul 2017, printr-un mecanism de procesare masivă, popririle se comunică băncilor. Autoritățile recunosc însă că sunt probleme cu această metodă, pusă la dispoziția instituțiilor de către Fisc. Sunt multe cazuri în care banca virează sumele existente pentru popriri, dar fără să știe suma deja virată de către alte instituții de credit bancar.