Este oficial. Raed Arafat, anunț de ultimă oră despre spitalele COVID-19. Decizia fără precedent luată de Guvern

Este oficial. Raed Arafat, anunț de ultimă oră despre spitalele COVID-19. Decizia fără precedent luată de Guvern
Raed Arafat, anunț oficial despre studenții la Medicină Sursă foto: Inquam photos/George Călin

Veste bună din partea Guvernului. Medicii din spitalele dedicate pentru COVID-19 vor putea primi ajutor din partea studenților în ani terminali de la Medicină. În cursul serii de miercuri a fost adoptată Ordonanța de Urgență care le va permite acestora să întreprindă activități de voluntariat pentru a veni în sprijinul medicilor deja epuizați.

O nouă șansă pentru pacienții bolnavi și medici

Criza personalului din spitale a atins cote maxime, astfel că autoritățile au găsit o soluție care ar putea contribui la îmbunătățirea condițiilor din spitale în această perioadă greu încercată.

Raed Arafat a anunțat ieri seară că mai este puțin până când Guvernul va adopta Ordonanța de Urgență care le va permite studenților la Medicină să lucreze ca voluntari în spitalele COVID-19.

Studenți introduși în sistemul medical pentru a ajuta
Studenți introduși în sistemul medical pentru a ajuta

Acest program le oferă șansa studenților de a practica fără a da vreun examen, iar medicii sunt avantajați, pentru că vor primi o mână de ajutor. Potrivit șefului DSU, listele au fost deja întocmite în facultăți, urmând a fi adoptată forma legală pentru ca aceștia să poată practica.

Imediat după legalizarea acțiunii, studenții vor fi repartizați în spitalele care au cea mai mare nevoie de ajutor.

„Ordonanţa este gata pentru adoptare astăzi. Noi, de altfel, în colaborare cu universităţile, am început să creăm listele, deci au început universităţile să creeze listele. În secunda în care este publicată, o să începem să preluăm studenţii care s-au înscris şi să îi repartizăm. (…)

Nu am aşteptat adoptarea, ştiind că a fost în primă lectură şi am început deja să ne mobilizăm. Când se publică, sperăm mâine, deja începem să o implementăm”, a afirmat Raed Arafat în şedinţa de Guvern, potrivit Agerpres.

Anunțul făcut de șeful Cancelariei Guvernului

În cursul serii de miercuri, Ionel Dancă a făcut anunțul mult așteptat. Ordonanța de urgență a fost adoptată, iar studenții vor putea să practice voluntariatul în cel mai scurt timp.

„Pentru a întări eforturile de combatere a răspândirii COVID-19 şi pentru a ajuta personalul aflat de mai bine nouă luni în prima linie în lupta aceasta cu COVID-19, a fost adoptată în forma finală ordonanţa de urgenţă care permite desfăşurarea activităţilor de voluntariat de către studenţii din anii terminali ai facultăţilor de Medicină, respectiv anii 4, 5 şi 6, precum şi anii 3 şi 4 de asistenţă medicală în unităţi sanitare implicate în efortul de limitare a răspândirii infecţiilor cu coronavirus”, a anunțat, miercuri seară, şeful Cancelariei prim-ministrului, Ionel Dancă, de la Palatul Victoria, potrivit spotmedia.ro.

Pentru munca depusă, fiecare viitor medic va fi remunerat cu suma de 2.500 de lei.

“Acestea sunt transmise către Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, care face redistribuirea acestor solicitări către unităţile sanitare care au cea mai mare nevoie. Această activitate de voluntariat este premiată cu 2.500 de lei pe lună pentru cei care se înscriu în acest program”, a precizat Dancă.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI