Este oficial! Proprietarii trotinetelor și bicicletelor electrice nu mai au voie să circule pe stradă fără asigurare. Cine face excepție de la regulă
Ministerul de Finanțe a anunțat luni că a făcut un prim pas important în ceea ce privește siguranța rutieră și prevenirea accidentelor cu trotinetele și bicicletele electrice. Ce presupune proiectul de lege propus de instituție?
Modificări semnificative în Legistlația rutieră
Ministerul Finanțelor aduce schimbări semnificative în legislația rutieră, extinzând obligația de asigurare RCA către proprietarii de trotinete electrice și biciclete electrice. Proiectul de lege în acest sens a fost pus în dezbatere publică în cursul zilei de luni și aduce modificări esențiale în ceea ce privește definiția vehiculului și criteriile care impun necesitatea asigurării.
Potrivit noii propuneri legislative, termenul de „vehicul” este redefinit astfel încât să acopere o gamă mai largă de mijloace de transport pe uscat, precum cele aflate în discuție. Astfel, vor intra sub obligația de asigurare RCA și vehiculele care, conform legislației naționale, nu sunt supuse înmatriculării sau înregistrării.
Definiția va cuprinde orice mijloc de transport pe uscat cu propulsie proprie care îndeplinește unul dintre două criterii:
1. O viteză maximă constructivă mai mare de 25 km/h.
2. O masă proprie mai mare de 25 kg și o viteză maximă constructivă mai mare de 14 km/h.
Care este motivul acestor noi reguli
Atât în România, cât și în alte țări, moda trotinetelor și a bicicletelor electrice prinde avânt, ceea ce înseamnă că, tot mai multă lume folosește acest mijloc de transport.
Ambele variante au devenit mai rapide și mai accesibile decât un autovehicul, care presupune blocarea pe termen îndelungat în șirurile kilometrice formate la orele de vârf.
Astfel, această extindere a regulamentului RCA vine ca urmare a schimbărilor semnificative în peisajul urban, în care tot mai mulți oameni optează pentru trotinete și biciclete electrice pentru deplasările zilnice.
Obligativitatea asigurării RCA pentru aceste vehicule are ca scop garantarea siguranței în trafic și protecția pietonilor și a altor participanți la trafic în cazul accidentelor, a explicat Ministerul FInanțelor.
Proiectul de lege urmează să fie dezbătut și aprobat de către autorități înainte de a deveni efectiv lege, iar opinia publică va avea ocazia să-și exprime punctele de vedere în legătură cu această măsură de prevenție propusă.
Cine sunt persoanele care sunt exceptate de la aceste reguli
Proiectul de lege privind asigurarea RCA pentru trotinetele și bicicletele electrice aduce și clarificări importante în ceea ce privește tipurile de vehicule care sunt exceptate de la obligația de încheiere a unei polițe RCA.
Printre acestea se numără vehiculele utilizate în cadrul evenimentelor și activităților sportive cu motor, inclusiv cursele și competițiile de orice natură, precum și antrenamentele, testările și demonstrațiile legale, inclusiv cele de viteză, fiabilitate sau îndemânare, permise în conformitate cu legislația națională, vor fi exceptate de la această obligație. Aceasta înseamnă că aceste vehicule pot fi utilizate în context sportiv fără a fi necesară polița RCA.
Tot în categoria excepțiilor intră și fotoliile rulante și vehiculele pentru persoane cu dizabilități fizice locomotorii. Aceste excepții au fost incluse în proiectul de lege pentru a lua în considerare nevoile speciale ale anumitor categorii de utilizatori și pentru a evita suprasolicitarea acestora cu cerințe suplimentare de asigurare.